• Fri fragt over 800 kr. ekskl. moms
  • /  Dag til dag-levering
  • Trustpilot

Hvad er BLACK FRIDAY

Black Friday er en gigantisk global shoppedag med store rabatter og enorme salgstal, som oprindeligt stammer fra USA. Black Friday ligger altid den første fredag efter Thanksgiving. I år falder begivenheden den 29. november.

Betegnelsen ”Black Friday” blev benyttet første gang fredag den 24. september 1869, efter to Wall Street finansmænd forsøgte at manipulere guldprisen. Det resulterede i, at hele guldmarkedet krakkede, hvilket smadrede den amerikanske økonomi – en rigtig sort fredag i USA!

Oprindeligt er ”Black Friday” et udtryk, der blev brugt af politifolk i Philadelphia til at udtrykke deres frustration over det kaos, der opstod forud for den årlige kamp, i amerikansk fodbold, mellem hæren og flåden, der blev spillet lørdag efter Thanksgiving. Politifolkene blev kaldt på arbejde for at holde styr på de massive menneskemængder (og butikstyve), og i stedet for at holde fri og se kampen, skulle de arbejde ekstra længe.

Faktisk var udtrykket ”Black Friday” så negativt ladet, at de butiksdrivende i Philadelphia i 1961 forsøgte at omdøbe dagen til ”Big Friday” - men uden held.

Det var først i slutningen af 1980’erne, at udtrykket spredte sig til resten af USA, hvor det blev besluttet at ændre historien og genopfinde Black Friday. Herefter blev forklaringen på Black Friday, at butikkerne ikke tjente penge fra starten af året og frem til november, og at Black Friday dermed var en markering af, at butikkerne begyndte at få sorte tal i stedet for røde på bundlinjen.

Hvad er Black Friday

Black Friday i Danmark

Selvom Black Friday kun har få år på bagen herhjemme, er det allerede blevet en rigtig populær begivenhed – både blandt virksomheder og forbrugere. At Black Friday er blevet en populær shoppedag, kan man tydeligt se på Dankortomsætningen for dagen de seneste år. Ifølge Nets blev rekorden for største Dankortforbrug på en dag slået på Black Friday i 2015, og på Black Friday i 2016 blev denne rekord overgået.

Hvad er forskellen på de forskellige tilbudsdage?

Black Friday stammer fra USA og afholdes altid fredagen efter Thanksgiving. Black Friday skyder julehandlen i gang og er årets største shoppedag i USA. Der er stor rift om de vildeste tilbud i både fysiske butikker og online. I Danmark er der en begyndende tendens til, at butikker holder Black Weekend, hvor tilbuddene gælder hele weekenden. Så du får mere tid til at finde de bedste tilbud.

Cyber Monday er netbutikkernes helt egen tilbudsdag og et modsvar på de fysiske butikkers store omsætningsfest. Cyber Monday afholdes altid mandagen efter Black Friday, hvor butikkerne kører med gode tilbud, der kun kan købes online. Tilbuddene gælder i 24 timer, så det er med at sidde klar midnat, hvis du vil have fat i de bedste tilbud.

Singles Day er verdens største shoppedag og stammer fra Kina. Singles Day afholdes altid den 11/11. Oprindeligt var der fokus på selvforkælelse for singler, men i dag er det både for singler og par. Nu er det tilmed næsten alt, der er på tilbud i både fysiske butikker og online. Singles Day er en relativ ny shoppedag i Danmark, som stadig er ved at vinde indpas. Så hvis du mangler et godt tilbud inden de mere kendte shoppedage, så skal du slå til denne dag.