• Fri fragt over 799 kr. ekskl. moms
  •  |  Dag til dag-levering
  •  | Trustpilot
CSR  |  Kundeservice 

Hvad er Black Friday?

Senest opdateret 24. oktober 2022

Tastatur staver Black Friday

Black Friday er en af årets største handelsdage, og hvert år sidder et hav af danskere klistret til skærmene, mens de fylder digitale indkøbskurve til bristepunktet med sindssyge sparprocenter og forrygende knaldtilbud. Men hvad er det nu lige Black Friday er, hvordan opstod navnet egentlig, og hvordan har begivenheden udviklet sig? Få de korte svar her, og bliv klogere på den ikoniske mærkedag, og ikke mindst hvorfor du altid bør skrive dig op til nyhedsbreve!

Hvor stammer Black Friday fra?

Black Friday stammer fra USA og falder altid den første fredag efter Thanksgiving. Faktisk stammer begrebet fra Philadelphia i delstaten Pennsylvania, hvor ansatte typisk var “syge” dagen efter Thanksgiving.

Det skyldtes, at dagen efter Thanksgiving uofficielt markerede begyndelsen på julehandlen, hvilket fik mange amerikanere til at gå på tilbudsjagt i stedet for at gå på arbejde.

Black Friday skilt med rabat
Black Friday verden set fra rummet

Hvordan har Black Friday udviklet sig gennem tiden?

Siden Black Friday opstod, er begivenheden vokset fra at være en fysisk shoppingdag til nu at være en massiv verdensomspændende, og ikke mindst digital begivenhed, der strækker sig over en hel uge, den såkaldte Black Week – hvor der alene i Danmark, ifølge Dansk Erhverv, blev omsat for mere end 2,2 mia. kr. i 2021.

Hvordan opstod navnet Black Friday?

Ingen ved præcist, hvordan og hvornår navnet Black Friday opstod, men der findes mange teorier. Blandt de mest kendte er historien om to Wall Street mæglere, der i 1869, i forsøget på at regulere guldpriser, endte med at crashe aktiemarkedet.

En anden teori går på 1960’ernes detailbranche i USA, hvor butikker gav udtryk for, at de kun tjente penge i julehandlen, og herved gik de fysiske butikker fra at have røde tal på bundlinjen til at have sorte tal.

Hvornår kom Black Friday til Danmark?

Selvom Black Friday har eksisteret i mange år i USA og andre steder i verden, så kom fænomenet først til Danmark i 2013, hvor enkelte webshops afholdt Black Friday.

Dengang udtalte eksperter, at Black Friday vandt indpas, da danskerne havde savnet en udsalgsbegivenhed, og yderlige gennem var blevet vant til at konsumere mere og mere af den amerikanske populærkultur.

Black Friday til Danmark
Black Friday hos Lomax

Hvad er Black Friday i Lomax?

Hos Lomax fejrede vi Black Friday første gang i 2014, og siden da har vi hvert år fejret Black Friday med masser af forrygende knaldtilbud og vanvittige sparprocenter.

Hvert år har vi også en række særligt eksklusive og unikke tilbud til kunder, der tyvstarter Black Friday, ved at tilmelde sig Lomax’ tilbudsmail inden Black Friday – og i år er ingen undtagelse.

Få eksklusive Black Friday tilbud direkte i indbakken – Tilmeld dig Lomax’ tilbudsmail nu!

Relaterede artikler