• Fri fragt over 799 kr. ekskl. moms
  •  |  Dag til dag-levering
  •  | Trustpilot
CSR  |  Kundeservice 

Foretrækker danskerne hjemmearbejde?

Senest opdateret 24. januar 2022

Par i køkkenet med laptops på bordet

For mange virksomheder og medarbejdere er måden vi arbejder på under udvikling, og mange steder tales der om, at flere og flere danskere arbejder hjemmefra eller remote. Derfor har Lomax taget temperaturen på danskerne og stillet spørgsmålet – foretrækker danskerne hjemmearbejde? Læs med og få svaret.

Brugerundersøgelse - kort forklaret

I november 2021 foretog Lomax en mini-brugerundersøgelse på lomax.dk. Brugerundersøgelsen havde til formål at afdække danskernes muligheder for at arbejde hjemmefra samt præferencegraden for at arbejde hjemme. Brugerundersøgelsen bestod af tre spørgsmål, og mere end 2.300 respondenter deltog i perioden. De tre spørgsmål var:

  • Har du mulighed for at arbejde hjemmefra i dit arbejde? 
    Svarmuligheder: (Ja; Nej; Ved ikke)

  • Hvor mange dage om ugen arbejder du typisk hjemmefra? 
    Svarmuligheder: (1 dag; 2-3 dage; +3 dage; aldrig)

  • I hvilken grad foretrækker du hjemmearbejde? 
    Svarmuligheder: (I meget høj grad; I høj grad; I nogen grad; I lav grad; I meget lav grad)
  • Flere og flere kan arbejde hjemme

    Skal man tro Lomax’ brugerundersøgelse har de fleste danskere mulighed for at arbejde hjemme i et eller andet omfang. Hertil svarer hele 85,2 %, at de har mulighed for at arbejde hjemme, mens kun 11,2 % giver udtryk for, at hjemmearbejde ikke er en mulighed.

    Faktisk viser undersøgelsen også, at det er helt normalt, at arbejde hjemme én dag om ugen. Det er der således 32,3 % af danskerne der gør, mens 27,6 % er på fra privaten to-tre gange ugentligt. Mest overraskende er til gengæld, at 20,5 % tilkendegiver, at de arbejder hjemmefra mere end tre dage om ugen, altså arbejder denne gruppe mere hjemme end fra kontoret. Slutteligt svarer 19,6 %, at de aldrig arbejder hjemme.

    Kvinde arbejder stående i soveværelse
    Medarbejder fra GORM

    “Mere tid til ro og fordybelse”

    ”Når jeg arbejder hjemme, er der mere ro og tid til fordybelse, så man kan få ordnet nogle af de mere tunge og analytiske ting. Det er dejligt, man ikke bliver forstyrret, og kan arbejde mere målrettet med tingene. Hjemmearbejde giver også meget mere luft, når der ingen transport er – det er i hvert fald dejligt når man har barn, der skal hentes og bringes. Så den frihed giver mere overskud i hverdagen […]. 

    Omvendt kan jeg også mærke, når jeg er på kontoret, at forstyrrelser kan være en god ting, og det er dejligt både med vidensdeling og de mere personlige forstyrrelser, man oplever på kontoret. Derfor er det for mit arbejds- og privatliv helt perfekt med en kombination af hjemmearbejde og kontorarbejde.” 

    Christina Brøndsted, Senior Paid & Content Specialist, GORM Agency

     

    Mange foretrækker hjemmearbejdet

    Remote working bliver stadigt mere og mere populært, og med god grund, da det ofte har en positiv indvirkning på balancen mellem arbejds- og privatliv. For mange danskere bidrager mulighederne for at kunne arbejde både hjemme og fra kontoret til større fleksibilitet i hverdagen – f.eks. når man lige kan nå vasketøjet, gå tur med hunden, hente ungerne tidligt eller nå andre aftaler i løbet af dagen.

    Populariteten af hjemmearbejde kommer også til udtryk blandt de mere end 2.300 respondenter, hvoraf hhv. 23,9 % og 25,4 % svarer, at de i meget høj grad og høj grad foretrækker hjemmearbejde. Hertil svarer 34,5 % at de i nogen grad foretrækker hjemmearbejde, mens kun 9,6 % og 6,6 % af respondenterne giver udtryk for, at foretrækker hjemmearbejde i lav grad og meget lav grad.

    Mand hygger med hund foran laptop i hjemmet
    Medarbejder fra Politikens Hus

    “Giver muligheder og friheder”

    ”Typisk arbejder jeg hjemmefra en til to dage om ugen, og p.t. lidt mere grundet situationen i samfundet.

    Generelt foretrækker jeg at kunne kombinere kontorarbejdet med et par ugentlige hjemmearbejdsdage. Det er fantastisk at kunne arbejde hjemmefra, især på et vekslende skema. Det giver nogle muligheder og friheder i hverdagen, man ikke har, hvis man er bundet til pladsen på kontoret. 

    Helt lavpraktisk er der bare ting, som bliver nemmere – f.eks. mindre pendlertid eller modtagelse og levering af pakker. Der er også lidt mere komfort, da man ikke altid behøver være så præsentabel i hjemmet, som på kontoret. Og så nyder min hund da helt sikkert de ekstra nus bag ørene, der kan uddeles fra hjemmekontoret.”

    Jens Broch, IT Supporter, JP/Politikens Hus A/S.

    Hjemmearbejde stiller andre krav

    I takt med remote working tager til, stiller det også andre krav end hvad vi tidligere har været vant til. For uanset om vi arbejder hjemme eller remote, har flydende kontorpladser eller noget helt tredje, så er der flere ting vi skal være opmærksomme på.

    F.eks. kan det sociale aspekt og nærhed på den fysiske arbejdsplads lettere forsvinde online, hvis ikke det sociale dyrkes. Ligeledes kan det være svært at afkode hvorvidt en kollega er glad og trives, når den daglige kontakt primært foregår via Teams og Zoom.

    Onlinemøde i baggrund, plante i forgrund

    3 gode råd til at skabe bedre rammer for hjemmearbejdet:

  • Sæt fokus på fællesskabet, både på kontoret og online – f.eks. med ugentlige morgenmøder, bankotirsdage, fredagsbarer mm. hvor fokus er på hygge, sjov og sammenhold.

  • Sørg for at de fysiske rammer er attraktive – nok foretrækker mange remote working, men det skal stadig være attraktivt at møde ind fysisk for dem, der ønsker det – også selvom der er færre på kontoret.

  • Vær ekstra opmærksom på trivsel og små signaler – ”ude af øje, ude af sind ”-tilstanden opleves lettere, når man ikke ses i det daglige. Derfor er det en god idé at inkludere medarbejderne både individuelt og kollektivt, når der skal indføres nye tiltag eller laves ændringer.
     
  • Populære varer til hjemmekontoret

    Andre læser også