Sådan finder du den bedste kontorstol og forebygger smerter i ryggen

Senest opdateret 13. maj 2019

Kontorstol

Vores hverdag er i høj grad præget af stillesiddende arbejde med monotone arbejdsstillinger, men det er vores kroppe slet ikke bygget til.

En undersøgelse fra 2015 udgivet af Sundhedsstyrelsen viser, at 880.000 danskere døjer med lænderygsmerter. Faktisk er det den mest udbredte sygdom i Danmark og derfor også den sygdom, der er årsag til flest lægebesøg og sygedage om året – og det koster både arbejdsgivere og samfundet dyrt.

Årsagerne til lænderygsmerter kan skyldes mange ting, bl.a. stillesiddende arbejde, uhensigtsmæssige siddestillinger og for lidt variation i måden, du sidder på. Det er derfor vigtigt, at din kontorstol giver god komfort og kan indstilles, så den passer til din krop. Læs med her og find ud af, hvordan du vælger den rigtige kontorstol.

10 gode råd når du skal købe ny kontorstol

En god kontorstol er en rigtig god investering, hvis du har meget stillesiddende arbejde. Den er nemlig lavet til at støtte din krop de rigtige steder og give dig optimal siddekomfort. Men der findes et kæmpe udvalg af kontorstole, og det kan derfor være lidt af en jungle at gennemskue, hvilken en man skal vælge.

Som det er med de fleste ting, hænger pris og kvalitet som regel sammen. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at du skal gå efter en kontorstol i den allerdyreste prisklasse. Blot fordi stolen er dyr, betyder det ikke, at den er god.

Når du skal købe ny kontorstol, handler det kort fortalt om god komfort, gode indstillingsmuligheder og støtte de rigtige steder på kroppen, og det kan du sagtens få i forskellige prisklasser.

Vi anbefaler, at du er opmærksom på følgende, når du skal købe en ny kontorstol:

  1. Højdejustering: stolen skal kunne justeres tilstrækkeligt i højden, så du kan nå gulvet fladt med begge fødder, når du sidder helt tilbage i sædet.
  2. Justerbart ryglæn: ryglænet skal kunne justeres i højden, så støtten passer til din lænderyg. Ryglænets form skal passe til hulningen i dit lændesvaj.
  3. Skråtstilling af sædet: sædet skal kunne skråtstilles nedad fortil.
  4. Sædets polstring og facon: sædets polstring skal være åndbart og må ikke være glat, så du risikerer at glide af.
  5. Hjulene: skal være bløde til hårdt underlag og hårde til blødt underlag (f.eks. gulvtæpper).
  6. Betjeningsknapper og håndtag: skal være lettilgængelige og nemme at bruge.
  7. Synkronvip: flydende vip af ryglæn og/eller sæde giver optimale muligheder for varierede siddestillinger, men er ikke et must.
  8. Afprøvning: prøv gerne forskellige stole, så du finder ud af hvilken en, der passer bedst til din krop og siddestilling.
  9. Særlige behov: Overvej om du har særlige behov eller problemer, der skal tilgodeses – f.eks. kunne en aflastningsstol måske være en god idé som afveksling, hvis du døjer med rygproblemer.
  10. Gas: De fleste stole har en standard gaspatron, som passer til 90% af alle mennesker. Er du meget høj, bør du vælge en stol med høj gas, og hvis du er meget lav, bør du vælge en stol med lav gas.

Indstil din kontorstol, så den passer til din krop

Når man køber en ny kontorstol, så er det vel fordi, man har et ønske om at sidde bedre? Alligevel ender langt de fleste med at sidde i de samme uhensigtsmæssige siddestillinger, som de gjorde før, fordi de ikke får indstillet deres stol, så den passer til deres krop. Og så er man jo lige vidt. For så forsvinder smerterne jo ikke.

Men bare rolig, det er ikke raketvidenskab at indstille sin stol korrekt. Faktisk er det ret nemt. Og når du først har fået indstillet din stol, så den passer til din krop, behøver du ikke at tænke ret meget over, hvordan du sidder – den gode siddestilling vil derimod falde dig naturligt.