Få gode arbejdsvaner med nytårsforsætter
Senest opdateret 17. november 2020
Opsæt få men realistiske mål
En af de primære grunde til, at mange af os kvitter nytårsforsætterne skyldes, at vi sætter barren tårnhøjt – både privat og professionelt. Sæt hellere barren lavere, og fokuser i stedet på få, men realistiske og meningsfyldte nytårsforsæt.
Her kan positiv forandring være en driver for mange, mens motivation gør det for andre. For at lykkes med dine nytårsforsæt kræver det, at du er motiveret, og for netop at være motiveret kræver det oftest at dine mål er realistiske og/eller bidrager til en positiv forandring, som du ønsker.
Disse to faktorer gør faktisk glæden ved nytårsforsættet større, og på den måde øger du sandsynligheden for, at du når i mål med at fastholde dine nye forbedrede arbejdsvaner.
Del dine nytårsforsætter med kollegerne
Du kender det måske allerede, det kan være svært, når man er alene om tingene. Sig det i stedet højt, del det med kollegerne og involver andre i dine nytårsforsætter. Det er både med til at holde snuden lige i sporet, ligesom det giver en større følelse af forpligtelse.
Og har du mulighed for at få andre med på nytårsforsætterne og de gode vaner, så er det faktisk endnu bedre. Så er I sammen om forløbet, og kan dele jeres erfaringer løbende.
Beløn dig selv for din indsats
Vi mennesker er bygget til at få ros og belønning, og uden kan vi blive demotiverede og frustrerede. Vi kan dog ikke altid belave os på ros fra andre, så derfor skal du huske at rose og belønne dig selv for din indsats.
Opsæt en gulerod for dine delmål på vejen, så du anerkender og belønner dig selv for dit hårde arbejde. Tag f.eks. et langt karbad efter arbejdsdagen, tillad dig selv en ekstra times Netflix efter gåturen eller tag et glas vin til maden fredag aften, fordi du overholdt aftalen med dig selv om ikke at gå senere fra arbejde end kl.16 i den forgangne uge.
10 forslag til gode nytårsforsætter i 2021
1. Få en god start på dagen med overskuelige opgaverEn mandag morgen kan for nogle mennesker være en sur pligt, så hvorfor starte med uoverskuelige opgaver? Vand planterne som det første, ryd ud i køleskabet, bryg en kop kaffe, og lav en to-do-liste for ugens opgaver. På den måde får du en god start på dagen- og arbejdsugen.
2. Planlæg din arbejdsdag og -uge med dig selvDu kender det sikkert, pludselig er kalenderen fyldt med møder og deadlines, og du har knap nok tid til at nå egne opgaver. Gør det derfor til en god vane at booke møder og tid til dig selv i kalenderen, så du undgår at blive forstyrret. Det giver dig også et bedre overblik, så du nemt kan prioritere undervejs.
3. Brug dit hæve-/sænkebordAftal med dig selv, at du skal bruge dit hæve-/sænkebord mindst 3 gange i løbet af arbejdsdagen. Kør f.eks. bordet op inden du går til frokost, og start så med at stå op en time, når du kommer tilbage. Du kan også hæve bordet inden du går hjem, så næste arbejdsdag startes stående. Læs også vores artikel om fordelene ved hæve-/sænkebord her.
4. Variér dine arbejdsstillingerEn god måde at forebygge typiske kontorskader, er ved at variere dine arbejdsstillinger. Det gælder uanset om du sidder ned eller står op. Skift derfor arbejdsstilling flere gange i løbet af dagen, og husk at ”den næste arbejdsstilling er den bedste”.
5. Sæt deadlinesEr du en af dem, som ofte udskyder egne opgaver, så kan det være en god idé at sætte deadlines i løbet af din arbejdsdag, så du arbejder efter en målbar tidshorisont. Du kan med fordel gøre det samme ift. tiden du er på arbejdet. Beslut hvornår din arbejdsdag slutter og hold fast i det. Tænk i stedet på den ekstra tid du får med familien – det hjælper også på motivationen for at afslutte dine opgaver inden fyraften.
6. Gør daglige træningsøvelser til en rutineDaglig træning giver dig mere overskud, både fysisk og mentalt, og så forebygger det en lang række helbredsproblemer. Gå f.eks. en rask tur i den friske luft, lav 20 sprællemænd eller stå op, når du holder statusmøder – det hjælper alt sammen.
7. Prioriter pauserDin krop og dit hoved har brug for pauser. Prioriter derfor, at holde flere pauser i løbet af dagen. Benyt f.eks. mikropauser, som giver dig et velfortjent pusterum. Her kan du f.eks. bruge pauserne på let fysisk udfoldelse eller lade hjernen vandre uden formål. Det er sundt og gør dig godt.
8. Spis en sund frokost væk fra skærmen”Uden mad og drikke dur helten ikke”! I stedet for at køre frokosten i hovedet foran computerskærmen, så prioriter den. Tag dig gerne tid til at spise en sund og lækker frokost, så du får ny energi og et velfortjent afbræk.
9. Tag dig tiden til at hjælpe dine kollegerFå ting giver så god følelse i maven, som at hjælpe en kollega. Så selvom du måske kan have travlt, så gør det til en vane at tage dig tiden til at hjælpe andre. Det føles godt og skal nok blive gengældt.
10. Forvent ikke det perfekteDine opgaver bliver ikke nødvendigvis bedre af at blive justeret eller tilpasset adskillige gange. Så i stedet for at blive frustreret over spildt arbejdskraft og fejl undervejs, så tryk en ekstra gang på din mentale ”pyt-knap”. Din indre perfektionist kan ikke redde verden i alt du gør, og det er også ok.