• Fri fragt over 800 kr. ekskl. moms
  • /  Dag til dag-levering
  • Trustpilot
CSR  |  Kundeservice 

Alt du bør vide om kaffe

Senest opdateret 22. september 2021

Forskellige kaffevarianter

Vi danskere drikker i gennemsnit tre til fire kopper om dagen, hvilket gør os til det fjerdemest kaffedrikkende folkefærd i verden. Men har du styr på forskellen på sorterne Arabica og Robusta? Og på hvor mange forskellige typer af kaffe der findes? Vores kaffeekspert, Flemming Jørgensen, svarer på disse og mange flere spørgsmål i denne guide om kaffe. Læs med og bliv klogere på den kulsorte drik.

Dyrkning af kaffe

Kaffetræer dyrkes primært i det tropiske klimabælte omkring Ækvator på kaffeplantager, der ligger mellem 800 og 2000 meter over havets overflade, hvor klimaet er tropisk med få regnvejrsdage.

I dag dyrkes der kaffe i over 70 lande, men især i Brasilien, Colombia, Vietnam og Indonesien dyrkes og produceres der rigtig mange kaffebønner, da klimaet her er perfekt at dyrke kaffe i. Brasilien står for godt 30 % af den samlede produktion.

Typer af bønnesorter

Der findes mange forskellige kaffesorter i verden, men i kaffeindustrien skelner man mellem to hovedsorter: Arabica og Robusta. De ser måske meget ens ud, men der er en lang række forskelle, som adskiller de to sorter betydeligt.

Arabica bønnen

Arabica bønnen er typisk sød og mild og med smag af frugt og bær. Denne sort stammer oprindeligt fra Etiopien, men dyrkes i dag mange steder i verden. Arabica dyrkes i områder der er 900-2000 meter over havets overflade, da man i denne højde opnår den ønskede temperatur samt regnmængde. 

Arabica bønnen har en aromatisk rund og blød kaffesmag, som de fleste smagsmæssigt foretrækker. Arabica er de mest anvendte bønner verden over - ca. 70 % af verdens kaffeproduktion består af denne bønne.

Robusta bønnen

Robusta er kendt for at være kraftigere og mere bitter i smagen og bliver som regel dyrket i Vest- og Centralafrika. Denne sort bruges ofte til instant kaffe eller espresso.

Robusta indeholder mere koffein end Arabica. Dette skyldes, at Robusta vokser i lavere områder omkring ækvator, hvor der er flere skadedyr og plantesygdomme. Robusta producerer derfor mere koffein for at beskytte sig mod at blive angrebet eller inficeret. Robusta bønnen kan dyrkes i alle højder og er dermed billigere at producere.

Typer af kafferistning

Ristningen har betydning for, hvilken smag kaffen får i sidste ende. Kaffebønnerne bliver ristet ved forskellige temperaturer og tider for at frembringe de helt rigtige smagsnoter. Men hvad er egentlig forskellen på lys-, mellem- og mørkristede bønner?

Lysristede

Med den lysristede bønne får du en kaffe, der er mild, let og blød i smagen. Derudover holder de lidt mere på de oprindelige smagsnuancer, da de ikke bliver ristet så meget, at smagen forsvinder ud af bønnerne.

Denne type egner sig rigtig godt til dem, som elsker en sort kaffe på grund af dens subtile smagsnuancer.

Mellemristede

Bønner som er mellemristede, ristes i lidt længere tid end lysristede bønner, hvilket giver dem en mørkere farve. Kaffens naturlige smag kan stadig smages, men de er også kraftigere og mere fyldige i smagen. 

Mellemristede bønner bliver især brugt til formalet kaffe. Mellemristede kaffebønner er et godt match til dig, som godt kan lide en bitter og kraftig eftersmag.

Mørkristede

Man kan hurtigt forveksle mørkristede bønner med mørk chokolade på grund af den meget mørke farve, som kommer af den lange ristetid.

Mørkristede bønner har den kraftigste smag af de tre varianter og er lidt mere bitter i smagen, fordi næsten alle de naturlige smagsnuancer fra kaffen er blevet erstattet af nye aromaer under ristningen.

De mørkristede bønner er perfekte til espressodrikke som f.eks. cappuccino, latte eller iskaffe.

Hvilke forskellige kaffetyper er der?

I dag findes der mange forskellige måder at lave kaffe på. Man kan lave kaffe med alt fra formalede bønner og hele kaffebønner til instant kaffe eller kaffekapsler. Men hvad er forskellen på de forskellige typer egentlig?

Hele kaffebønner

En særlig populær måde at nyde sin kaffe på er friskmalede kaffebønner, der bliver kværnet i en kaffekværn eller på en maskine lige før brygningen.

Her opnår man en høj oplevelse af friskhed, duft og flere smagsnuancer, fordi bønnerne først bliver 'tilberedt' lige inden, de skal bruges.

Formalet kaffe

En ret velkendt kaffetype er filterkaffen. Med formalet kaffe er du klar til at brygge en god kande filterkaffe med det samme uden brug af kværn.

Hæld den ønskede mængde formalede kaffe i kaffemaskinen og nyd en kop dampende varm kaffe. 

For at få alle smagsnuancer med, fungerer det bedst, hvis vandets temperatur er mellem 92-96°C.

Kaffekapsler

Elsker du også de mange lækre varianter af kaffe som f.eks. cappuccino, espresso, latte macchiato eller café au lait? Så er kaffekapsler et godt valg. Du kan nemt blive barista i dit eget køkken eller på kontoret. 

Med kaffekapslerne får du en lækker og cremet kaffe på kort tid. Nogen vil derfor mene, at kaffekapslen er kaffens svar på et tebrev. Nemt, bekvemt og hurtigt. Vælg den ønskede smag, læg kapslen i maskinen og gør dig klar til at nyde en kop kaffe som på caféerne.

Instant kaffe

Instant kaffe er også blevet en populær drik i Danmark. Det er hurtigt og nemt. Det man skal være opmærksom på, når man køber instant kaffe er, at der både findes frysetørret og spraytørret instant kaffe.

Den frysetørrede kaffe bibeholder flest smagsnuancer, hvorimod den spraytørrede metode er lidt hårdere ved kaffen, og derfor opnår man ikke helt samme gode kvalitet som ved frysetørring.

Stort udvalg af kaffe

Inspiration til din arbejdsdag