• Fri fragt over 799 kr. ekskl. moms
  •  |  Dag til dag-levering
  •  | Trustpilot
CSR  |  Kundeservice 

Fjern nemt rust fra haveredskaber og -maskiner

Senest opdateret 25. februar 2021

Person sliber haveredskab med vinkelsliber
Dine haveredskaber har formentlig ligget ubrugte i redskabsskuret hen over vinteren, men for at kunne gøre haven forårsklar, er det vigtigt at de er i orden. Det betyder at de skal være rengjorte og skarpslebne, så du let og sikkert kan udføre havearbejdet, så hvordan undgår du at dine haveredskaber- og maskiner bliver slidte og ruster? Læs med og få gode råd til hvordan du fjerner rust på dine haveredskaber- og maskiner.

Derfor ruster dine haveredskaber

Slid og fugt er en af de største årsager til, at dine haveredskaber ruster og ikke virker ordentlig. En god huskeregel er derfor, at alle redskaber som indeholder jern eller andet metal skal rengøres jævnligt – f.eks. hvis de har skruer, bolte og møtrikker eller har skær, knive eller kæder.

Det omfatter alt lige fra hække- og beskæresakse til økser, grensakse og meget andet. Det gælder i øvrigt også for dine havemaskiner såsom plæne- og hækkeklippere, kædesave og græstrimmere mm., de skal også have en kærlig hånd jævnligt.

Heldigvis er der gode råd for at komme rusten rust til livs, det kræver blot knofedt og nogle enkelte hjælpemidler - brug disse 3 gode tips.

Rusten økse i træstub
Person opvrider klud i sæbevand

Fjern jord og snavs

Har dine haveredskaber løse eller bevægelige dele, skal du sørge for at afmontere dem inden rengøring, herefter er det bare at gå i gang. 

Brug en stålbørste eller ståluld til at fjerne skidt og jord samt løst- og fastsiddende rust fra metaloverflader. Vask derefter knive, skær mm. i lunkent vand med en børste og bank efterfølgende vandet nænsomt af. Det er vigtigt, at du tørrer dem omhyggeligt af bagefter, så der ikke sidder vand på redskaberne.

Når du alligevel har fjernet jord og snavs på haveredskaberne, så find havemaskinerne frem ved samme lejlighed og slå to fluer med et smæk. Dine havemaskiner har også har brug for jævnlig rengøring både før og særligt efter du har brugt dem.  

 

Slib haveredskaberne

Afslib træhåndtag med sandpapir – helst en mellemkornet variant. Slib skær, knive, sakse mm. med en slibesten eller en vinkelsliber. Sørg for at fjerne eventuelle rester af træ- og metalsmuld, som sidder på dine redskaber efter slibning.

Plantesafter klæber nemlig til f.eks. skær, knive og kæder, og gør dem mindre skarpe, hvilket kan belaste ydeevnen i f.eks. fart og motorkraft på dine havemaskiner – og derfor er det nødvendigt at slibe dine redskaber, hvis de skal kunne klippe og skære mest effektivt.

 

Person sliber haveredskab på slibesten
Person smører haveredskab

Smør grundigt og ofte

Dine haveredskaber har i den grad behov for smørelse, og derfor skal du smøre dem grundigt, og jævnligt.

Smører du dine haveredskaber med f.eks. WD-40 eller andre rustopløsningsmidler, hjælper det med at beskytte dem mod rust og korrosion, som er en af de største årsager til, at dine haveredskaber- og maskiner bliver trætte og går i stykker. 

Netop derfor skal du benytte smøremiddel året rundt, og sørg gerne for at smøre dem minimum én gang om ugen – så holder dine redskaber og maskiner meget længere.