• Fri fragt over 799 kr. ekskl. moms
  •  |  Dag til dag-levering
  •  | Trustpilot
CSR  |  Omtanke  |  Kundeservice 

5 ting du måske ikke vidste om kilde- og mineralvand

Senest opdateret 28. november 2023

Kvinde drikker vand

Postevand, kildevand, mineralvand. Kært barn, mange navne. Men er der flere mineraler i mineralvand, kommer kildevand overhovedet fra en kilde, og er vand i virkeligheden ikke bare vand? Vi guider dig igennem 5 ting du måske ikke vidste om kilde- og mineralvand, og forhåbentlig bliver du klogere på, hvorfor det giver mening at give lidt ekstra for at få den klare væske tappet og klargjort i praktiske flasker, som du kan dele ud på din arbejdsplads. 

Der findes fire typer af vand

Grundlæggende kan man inddele det vand, vi drikker, i fire kategorier: postevand, drikkevand, kildevand og mineralvand. Her får du et hurtigt overblik over de mest grundlæggende forskelle på de fire typer af vand.

Postevand: Denne type af vand hentes typisk op i en lavere boredybde. Sammensætningen af bakterier og mineraler er derfor meget påvirket af det omkringliggende miljø og af, hvad der ledes ud her. Postevandet behandles på et lokalt vandværk, som sikrer, at vandet kan komme sikkert gennem rørene ud til forbrugere og drikkes direkte fra hanen.

Drikkevand: Drikkevand kan være fra boringer eller fra overfladevand, som hentes ind via søer eller andre steder, hvor renheden af vandet kan sikres via for eksempel bade- eller forureningsforbud. Kravene til drikkevand er – lige som for kildevand og mineralvand fastsat i bekendtgørelsen om naturligt mineralvand, kildevand og emballeret drikkevand.

4 typer vand

Kildevand: Kildevand er – som navnet indikerer – hentet op fra en kilde under jorden. Boringerne kan ofte være flere hundrede meter dybe, og da vandet er mange år om at trænge så langt ned, kan det derfor også være vand, som er dannet for mange, mange år siden af eksempelvis smeltede gletsjere eller store mængder af is i andre former. Kildevandet tappes typisk på flaske direkte over selve kilden for at sikre mindst mulig transport og dermed den højest mulige kvalitet. Der er strenge krav til både mineral- og bakteriesammensætningen, som skal holde sig inde for nogle standarder fastsat af de danske fødevaremyndigheder.

Mineralvand: Mineralvand er vand, der er godkendt af fødevaremyndighederne til at blive solgt som naturligt mineralvand. Godkendelsen er lavet på baggrund af EU’s liste over godkendte naturlige mineralvande. Lige som kildevand er vandet ofte hentet op fra meget store dybder, og også her er kravene til mineral- og bakteriesammensætningen strenge. Forskellen her er, at sammensætningen skal være helt ens fra flaske til flaske lige som der er særlige krav til pH-værdien, som skal holde sig inden for en bestemt ramme.

Rindende vand

Kildevand og mineralvand er ”råvarer”

Et andet af de grundlæggende krav til kildevand og mineralvand er, at ingen af dem må være behandlet med kemikalier eller andet, som kan ændre sammensætningen af vandet. Det er dog tilladt at filtrere vandet for rester af jord eller andet organisk materiale. Den ”rene” proces, hvor vandets originale sammensætning bevares, gør, at man med rimelighed kan tillade sig at kalde både kilde- og mineralvand for sunde råvarer, som kun indeholder gavnlige stoffer for din krop.

Kildevand og mineralvand skal derudover altid indeholde en specificering af kilden på flasken. Det sikrer, at du som forbruger altid ved, præcist hvor i verden vandet kommer fra, og er dermed også din garanti for rent vand.

Kildevands- og mineralvandsflasker bliver genanvendt

Når du køber en flaske kilde- eller mineralvand hos Lomax, kan du være sikker på, at der er taget hensyn til både miljø og mennesker i højest muligt omfang. Mærkerne Aqua d’Or og Denice er begge danske med tappesteder inden for landets grænser. Det sikrer, at du – hver gang du køber en flaske af den klare væske – er med til at støtte danske virksomheder og dermed også danske arbejdspladser.

Derudover er alle Aqua d’Or-flasker lavet af genanvendt plastik, hvilket betyder, at udledningen af CO2 bliver reduceret med 35 % sammenlignet med ny plast. 96 % af alle danske plastflasker med pant indsamles og genanvendes, så det er altså kun en meget lille del af flasken, som ikke indgår i produktionen af de nye 0,5 liters vandflasker, som vi kender fra supermarkedet, tankstationen og andre forhandlere.

Genanvendte flasker
Kaffe paa bord

Kildevand giver en ren kaffesmag

Modsat postevand har kildevand altid en ensartet meget lav hårdhedsgrad, fordi det indeholder en lav mængde af naturlig kalk. Det er med andre ord det, man kalder ”blødt vand”, og fordi det indeholder meget lidt kalk, er det særligt egner til processer, hvor man ønsker, at smagen i råvarerne bevares. Kildevand egner sig derfor særligt godt til kaffe. Her findes der nemlig et utal af smagsvarianter, og med rent, kalkfattigt kildevand kan du sikre, at alle smagsnuancer bliver bevaret. Lækkert!

Vil du vide mere om kaffe? Så læs ”5 ting du måske ikke vidste om kaffe”, hvor du kan blive klogere på de mange forskellige typer af kaffebønner og meget, meget andet.

Vi kan kun drikke 1 % af jordens vand

Havet udgør 71 % af jordens samlede overflade, men faktisk findes 97 % af alt vand i verden i havet. Pga. det meget høje saltindhold er det udrikkeligt for mennesker. Yderligere 2 % af verdens vand findes i gletsjere og iskapper på fx Grønland og Antarktis. Det efterlader altså kun 1 % i jordens undergrund, som dels udgøres af drikkevand fra søer mm. og af det vand, vi kan pumpe op fra underjordiske kilder og drikke som postevand, kildevand eller mineralvand. Så når du åbner din næste kilde- eller mineralvand, så husk, at du faktisk står med et ret unikt produkt i din hånd.

OBS! Husk, at kildevand og mineralvand altid skal opbevares koldt, mørkt og lugtfrit. Det sikrer den gode, rene smag.

Vand paa jorden
Fakta om vand

Relaterede artikler