5 ting du måske ikke vidste om kaffe
Senest opdateret 06. marts 2024

Lomax KvartalsBonus er helt gratis og uforpligtende.
Når du opretter dig som kunde, opsparer du altid mindst 5% bonus når du handler, og vi sætter automatisk din bonus ind på din kundekonto.
Du får bonus på alle dine køb i ét kvartal, hvorefter du kan betale med det opsparede beløb i det efterfølgende kvartal.
Senest opdateret 06. marts 2024
Modsat hvad mange tror er kaffebønner faktisk en frugt, der stammer fra kaffebær, som vokser på kaffetræer nær bæltet ved ækvator, fortæller kaffeekspert, Flemming Jørgensen.
Her er bærene grønne, når de er umodne, og de bliver røde når de modner. Før kaffebærrene bliver til kaffebønner, som forbrugere kender dem, bliver bærrene dog plukket og frugtkødet fjernes.
Det efterlader kaffebonden med grønne kaffebønner, der derefter tørres, afskalles og sorteres efter kvalitet og størrelse. Først til slut ristes kaffebønnerne, før de pakkes og sendes ud til forbrugerne. Lær mere om bønnesorter og ristningsgrader i artiklen her.
Globalt set er kaffe den næstmest efterspurgte råvare, og overhales kun af efterspørgslen på råolie.
Skulle det komme som en overraskelse, så dyrkes kaffe i over 70 lande og kaffeindustrien som helhed skønnes at beskæftige op mod hele 25 millioner mennesker.
Vidste du f.eks. at der drikkes dagligt omtrent 2,25 milliarder kopper kaffe på verdensplan, og måske hjælper du og kollegerne til statistikken. Danmark indtager nemlig fjerdepladsen over de kaffedrikkende lande i verden, kun overgået af Finland, Østrig og Sverige.
Måske er du blandt dem, for hvem arbejdsdagen ikke starter før morgenkaffen er indtaget, men måske det er værd at overveje at vente med kaffen til senere på dagen.
Kaffe indeholder nemlig både koffein, der stimulerer centralnervesystemet, ligesom det udløser stresshormonet kortisol, der begge har lignende effekt for kroppen.
Det skyldes, at kroppens kortisolniveau er højest, når vi vågner. Når kortisolniveauet så falder i løbet af dagen og energien daler, kan koffeinen fra kaffen give fornyet energi.
Som udgangspunkt bliver kaffe hverken for gammelt eller decideret dårligt, men holder længe, hvis det opbevares hensigtsmæssigt før og efter, at emballagen er brudt. Her bør den altid opbevares mørkt, tørt og køligt i lufttætte beholdere, f.eks. madopbevaring med låg.
Kaffe vil dog altid være stærkere i smagen, jo friskere den er. Det skyldes at smagsnuancer og aromaer bliver svagere over tid og allerede 14 dage efter ristning vil de miste smag. Ønsker du mest smag, så vælg friskristede bønner og få tips til en god kop kaffe her.
Som med mange andre fødevarer har kaffe en positiv indvirkning på kroppen, hvis du drikker moderat.
Forskning viser at ca. 1-3 kopper kaffe om dagen er sundt, og kan være med til at minimere risikoen for bl.a. sukkersyge, Alzheimers og depression.
Foruden grøntsager og frugt er kaffe også en god kilde til vitaminer og antioxidanter, da den indeholder store mængder af bl.a. magnesium og B2-, B3- og B5-vitaminer.
Drikker man derimod for store mængder kaffe, kan det have negativ indvirkning på bl.a. kolesterol og blodtryk.