• Fri fragt over 799 kr. ekskl. moms
 •  |  Dag til dag-levering
 •  | Trustpilot
CSR  |  Omtanke  |  Kundeservice 

Papirstørrelser? Se målene her!

Senest opdateret 22. februar 2024

Sammenkrøllet papir
Ved du ikke hvilken papirstørrelse du skal bruge eller mangler du en oversigt over de forskellige mål? Bare rolig, du er ikke den eneste. Find alt du skal vide om A4 mål, papirstørrelser, og meget mere her på siden. Brug vores oversigt, og lær om alt fra papirets gramvægt og hvorfor A3 vejer mere end A4, til hvad de mange forskellige papirstørrelser bruges til.

Hvad er papirstørrelser?

Papirstørrelser er standardiserede mål fra A0 til A10. For mange kontoransatte forbindes papir ofte med et A4-ark, der er blandt de mest benyttede papirstørrelser.

Se mål på alle størrelser – A4, A5, A3 osv.

På danske arbejdspladser er den mest benyttede papirstørrelse, det klassiske A4-papir, der primært bruges til kopimaskiner og printere. Der findes dog papir i mange forskellige størrelser, og de bruges alle til forskellige formål. Læs med, når vores eksperter gør dig klogere på papirformater, gramvægt og meget mere. Se også alle mål og størrelser på billedet nedenfor.

Papirstørrelser

Herunder kan du også se en oversigt over de forskellige papirstørrelser fra A0 til A10, og de specifikke mål for hver enkelte størrelse. Alle papirstørrelser er angivet som bredde x højde, og angivet i millimeter:

 • A0 = 841 x 1189 mm
 • A1 = 594 x 841 mm
 • A2 = 420 x 594 mm
 • A3 = 297 x 420 mm
 • A4 = 210 x 297 mm
 • A5 = 148 x 210 mm
 • A6 = 105 x 148 mm
 • A7 = 74 x 105 mm
 • A8 = 52 x 74 mm
 • A9 = 37 x 52 mm
 • A10 = 26 x 37 mm

Find alle størrelser kopi- og printerpapir her.

Hent vores gratis oversigt over papirstørrelser her

Har du brug for en oversigt over de mange forskellige størrelser og mål på A4, A3 osv., som den på billedet ovenfor? 

Download vores gratis PDF med alle papirstørrelser og mål her, og print din egen kopi lige til at hænge op på kontoret, kopirummet eller der hvor du mest har brug for oversigten.

Hvorfor er A3 større end A4?

Papirstørrelser følger deres helt egen skala, og i takt med at tallene bliver større, bliver papiret mindre. Det skyldes, at A-formaterne, som vi inddeler efter, går fra størrelse A0 til A10. 

Størrelserne fungerer sådan, at hver gang man går et nummer op, betyder det en halvering af den længste side på papiret. Det svarer altså til, at man folder papiret midt på den lange side. Med udgangspunkt i metersystemet er nulpunktet altid et A0-ark, som fylder 1 m2. Foldes det på den lange side, bliver det til A1 osv. Denne standard for papirstørrelser hedder ISO 216.

Hvorfor findes der standardmål på papir?

De standardiserede mål på papir er ikke kun smartere for forbrugerne. Faktisk er standard størrelserne også med til at mindske papirspild hos bl.a. trykkerier. Det skyldes, at man med standardstørrelser lettere kan pulje tryksager, hvilket gør det nemmere at skære papiret, og dermed mindske papirspild.

Hvad betyder gramvægt?

Gramvægt betyder helt lavpraktisk, hvor meget et kvadratmeter papir vejer. Hvor papirstørrelser måles i millimeter, måles papirvægt dog i gramvægt. Derfor kan man også hurtigt blive forvirret, når der står 80 eller 90 gram på papiret, og papiret så ikke vejer 80 eller 90 gram. Det fører derfor ofte til spørgsmålet, hvordan måler man gramvægt?

Svaret er simpelt. Man måler gramvægt ved at måle præcis hvor meget én kvadratmeter (m2) A0-papir vejer, da A0-formatet er det største af alle A-formater. Den mest almindelige type kopipapir, 80 gram, hedder altså sådan, fordi ét ark A0 vejer 80 gram.

Hvor meget vejer et stykke A4-papir?

Ud fra de standardmål, der er på papir, kan man let regne ud, hvad det enkelte papirark vejer, ved at regne ud hvor mange gange papiret foldes.

Eksempel: Ét A4-ark er en størrelse A0-ark, der er foldet 4 gange, mens et A2-ark er et A0-ark foldet to gange osv. Derfor vil et stykke A0-papir blive til 16 A4-ark, og er der tale om et 80 grams papir, vil det enkelte A4-ark i så fald veje 5 gram. Ganger du 5 med 16, giver det 80 gram.

Papirstørrelser

Hvad bruges de forskellige papirstørrelser til?

Er du i tvivl om hvilket papirformat du har behov for? Bliv klogere på de forskellige papirstørrelser, når vores eksperter gennemgår de forskellige A-størrelser, og hvilke tryksager de typisk bruges til.

A0-størrelse

Et A0-papir måler 841 x 1189 mm / 84,1 x 118,9 cm, og bruges ofte som plotterpapir af bl.a. arkitekter, ingeniører og håndværkere, ligesom det ofte benyttes til større tryksager som plakater og roll-ups. Selvom A0 målet sjældent benyttes i kontorvirksomheder, er det meget brugt hos f.eks. tegnestuer og på skoler.

A1-størrelse

A1-papir er den halve størrelse af et A0-papir, og måler 594 x 841 mm / 59,4 x 84,1 cm. Ligesom med A0-papir, benyttes A1-størrelse også ofte til plotterpapir og større tryksager, f.eks. alt lige fra tekniske tegninger og diagrammer til kunsttryk og plakater m.m.

A2-størrelse

A2-papir måler 420 x 594 mm / 42 x 59,4 cm og er halv størrelse af et A1-papir. Denne størrelse gør, at A2 ofte benyttes som fotopapir. Og efterhånden er A2 blevet en standardstørrelse særligt benyttet til tryksager og plakater, der bruges til skilte og rammer. Måske har du endda selv et skilt hængende på virksomhedens facade eller stående foran hovedindgangen?

A3-størrelse

Mange virksomheder benytter A3-papir i hverdagen, og arbejder du på kontor, er der stor sandsynlighed for, at du møder et A3-format ved printerne eller i mødelokalet. En A3-størrelse måler 297 x 420 mm / 29,7 x 42 cm., og bruges nemlig i høj grad til print af bl.a.:

 • brochurer
 • plancher og præsentationsmaterialer
 • tegninger, skitser, diagrammer m.m.

A4-størrelse

A4-papir er formentlig det mest almindeligt kendte papirformat, og mange af os bruger A4-størrelsen på daglig basis, både på kontoret og i hjemmet. Et A4 mål måler 210 x 297 mm / 21 x 29,7 cm, og er det mest udbredte papirformat til almindeligt print, kopi og udskrift.

A5-størrelse

A5-papir er halv størrelse af et A4 mål og bliver ofte benyttet til almindelig print og fotos, der f.eks. skal stå i en ramme på skrivebordet. Et A5-papir er typisk også velegnet til mindre tryksager, da dens mål på 148 x 210 mm / 14,8 x 21 cm., gør sig perfekt til f.eks. smarte blokke og notesbøger.

A6-størrelse

Du er sandsynligvis stødt på A6-papir mange gange i dit liv, f.eks. hvis du har været til bryllupper, runde fødselsdage, jubilæer og firmafester. A6 mål benyttes nemlig i høj grad til mindre tryksager, og af både virksomheder og private, da A6-størrelsen passer perfekt til f.eks. invitationer, postkort, og mindre salgsbrochurer og reklamematerialer.

A7-størrelse

Er du ofte på kundebesøg, har du formentlig et A7-format i lommen. For med sin klejne størrelse på kun 74 x 105 mm / 7,4 x 10,5 cm., bruges A7-papir typisk til små noter og notesblokke, men også i høj grad til bl.a. flyers og visitkort.

A8, A9 og A10-størrelse

Selvom du som forbruger måske ikke støder på så små papirstørrelser som A8, A9 og A10, så benyttes de små nichestørrelser dog af mange virksomheder, og ofte i bl.a. butiksbranchen. Her benyttes de små størrelser til alt fra små etiketter og navne- og prisskilte til gaveindpakning og produktion af f.eks. klistermærker, manillamærker og meget andet.

Papir og kuvert

Er papirstørrelser og kuvertstørrelser ens?

Nej, kuvertstørrelser og papirstørrelser er ikke ens, og med god grund. Det skyldes, at kuverten altid vil være et mulehår større end papirstørrelsen, hvis der skal være plads til papiret. Derfor vil f.eks. et A4-papir og en A4-kuvert heller ikke have præcis samme mål.

Ligesom papir, er kuvertstørrelser dog også inddelt efter bogstaver. De mest almindelige kuvertstørrelser hedder bl.a. C4, C5 og M5, og f.eks. bruger man typisk en C4 kuvert til A4-ark, da kuverten er en anelse større end papiret, så det nemt kan pakkes i kuverten. 

Vil du vide mere om kuverter og kuvertstørrelser? Læs med her, og find de kuvertstørrelser du leder efter.

Relaterede artikler