• Fri fragt over 799 kr. ekskl. moms
  •  |  Dag til dag-levering
  •  | Trustpilot
CSR  |  Omtanke  |  Kundeservice 

Øg produktiviteten med godt lys

Senest opdateret 03. juli 2023

Storrumskontor med god belysning
Mange danskere oplever at føle sig mere trætte og mindre produktive i vintermånederne. Denne såkaldte vintertræthed er dog helt normal og skyldes, at vi i vintermånederne får for lidt lys i hverdagen. Så hvordan undgår du vintertrætheden, og hvad kan du gøre for at skabe overskud, energi og godt humør, når dagene bliver kortere og mørkere? Læs med og få gode råd fra belysningsekspert hos Lomax, Emma Fie Dueholm.
 

Mennesker påvirkes af lys

Når vi udsættes for dagslys, igangsættes en lang række kemiske processer. Hjernen begynder bl.a. at producere signalstoffet serotonin. Serotonin påvirker i høj grad vores humør og velbefindende, dvs. jo mere serotonin hjernen danner, jo bedre humør og jo mere tilpas, vil vi føle os. 

Desuden er vi stærkt afhængige af dagslyset for at kunne producere livsnødvendigt D-vitamin, som bl.a. er med til at styrke immunforsvaret, ligesom dagslys har en positiv påvirkning af vores energiniveau.

Naturligt lysindfald fra vindue ved solnedgang
Kolleger sidder udenfor og arbejder ved laptops

Opsøg dagslys 2 timer dagligt

I vintermånederne anslås det, at op mod 90 % af danskerne oplever vintertræthed, hvilket bl.a. skyldes at vi ikke udsættes for nok lys. ”Lyset vi udsættes for i vinterhalvåret, er ikke intenst nok, bl.a. fordi mange af os opholder os for meget indenfor,” lyder det fra belysningsspecialist hos Lomax, Emma Fie Dueholm, som anbefaler at opsøge dagslyset: ”Et godt råd til at forebygge vintertrætheden er ganske enkelt ved at opsøge mere dagslys i løbet af dagen. Dette har været en anbefaling fra forskere i årevis.”

Vi mennesker skal dagligt udsættes for mindst 2.500 lux i to timer for at optage nok dagslys, og da dagslys gennemsnitligt varierer mellem 2.500 og helt op til 100.000 Lux, er det bedste, du kan gøre at opholde dig mere udenfor – både privat og mens du arbejder. Prøv f.eks. at planlægge kortere møder, som walk and talks i det fri. 

Skab gode lysforhold indenfor

En god måde at forebygge vintertræthed er ved at skabe gode lysforhold indenfor, både derhjemme, men særlig på kontoret. Når der er godt arbejdslys, højnes trivslen og produktiviteten øges, ligesom et godt arbejdslys medfører færre sygedage. Netop derfor er det vigtigt, at du og dine kolleger har gode lysforhold, når I arbejder, begrunder Dueholm:

”For at skabe gode lysforhold er der flere faktorer, som spiller ind. Først og fremmest er det vigtigt, at dit lys består af en kombination af naturligt lysindfald fra vinduer i rummet og kunstigt lys fra f.eks. lofts- og vægbelysning. Yderligere er det også vigtigt, at du har koncentreret lys fra arbejds- og bordlamper.”

God kontorbelysning fra loft og ved arbejdsbord

Suppler med dæmpbare lyskilder

”Jo ældre vi bliver, jo mere lys har vi også behov for,” informerer Emma Fie Dueholm og tilføjer: ”Netop derfor kan det være en god idé at supplere med dæmpbare lyskilder, som ofte også giver den fordel, at lyskilderne kan styres direkte fra mobilen via apps.” Med dæmpbart lys og dæmpbare lamper kan du nemt tilpasse lyset i det rum eller ved den arbejdsstation, hvor du befinder dig, og så giver det dig muligheden for at skrue op og ned for lysstyrke og farve efter behov. 

For nogle mennesker kan vintertrætheden dog være særligt overvældende og udvikle sig til depression, også kaldet SAD (Seasonal Affective Disorder). ”Derfor er der et behov for ekstra lys i dagligdagen,” oplyser belysningsspecialisten og slutter med følgende råd: ”Er du eller har du en kollega, som er særlig ramt i vinterhalvåret, kan I med fordel benytte jer af lysterapilamper, som er designet til at simulere og afgive intensiveret dagslys med højt Lux.”

Dæmpet belysning fra arbejdslampe ved skrivebord

Få et tilbud på indretning med optimal belysning

Vil du også forbedre produktiviteten og trivslen på din arbejdsplads ved at optimere lysforholdene? Så udfyld formularen herunder:

Der er sket en fejl!

Tak for din henvendelse - vi vender snart tilbage!

Navn skal udfyldes.
Skriv venligst den korrekte e-mail.
Feltet skal udfyldes korrekt.
×

Få mere inspiration