• Fri fragt over 799 kr. ekskl. moms
  •  |  Dag til dag-levering
  •  | Trustpilot
CSR  |  Omtanke  |  Kundeservice 

Sådan gør du nemt din opvaskemaskine ren

Senest opdateret 20. februar 2020

Opvaskemaskine
Få vores enkle og effektive råd til at holde opvaskemaskinen ren, så der altid er skinnende glas og rene tallerkener på arbejdspladsen - til glæde for alle.

Skinnende glas og rene tallerkener bør være en selvfølge på arbejdspladsen, hvor der ikke er tid til at stå og vaske efter, fordi smørekniven stadig trænger til en omgang med opvaskebørsten efter en tur i opvaskemaskinen.

Det er dog med virksomhedens hårde hvidevarer som med hjemmets – de får ofte lov til at stå rengøringen over. Men der er faktisk både praktiske, miljømæssige og økonomiske grunde til at give opvaskemaskinen lidt ekstra opmærksomhed med skuresvampen. Og det er nemmere, end man tror.

Vi har samlet nogle enkle råd til hurtig, men effektiv rengøring så opvaskemaskinens vaskeevne forbedres og levetiden forlænges.

Først og fremmest kan arbejdsbyrden lettes ved at:

  • Skylle madrester af servicen inden det sættes i maskinen
  • Dosere sæben korrekt
  • Anvende afspændingsmiddel og salt
  • Køre det varmeste program ofte og undgå for mange lynprogrammer

Dan dig et overblik

Der er absolut ingen grund til at knokle unødigt med rengøringen, hvis opvaskemaskinen kun trænger til en mindre tur. Start derfor med at afmontere bakker, spulearme og filtre, så du får et tydeligt billede af situationens omfang. Hvis maskinen ser tilforladelig ud, er det rigeligt med en let rengøring med en klud og opvaskemiddel.

Giv låge og filter en ugentlig omgang

For at sikre god hygiejne i maskinen skal grovfilteret, lågen og gummilisterne vaskes en gang om ugen med varmt vand og opvaskemiddel.

Tag filtrene ud og læg dem i blød i sæbevand i ti minutter. Giv lågen og listerne en tur med kluden imens. Det er en god ide at vaske gummilisterne med Rodalon hver tredje måned. Husk dog at Rodalon indeholder klor og derfor ikke må blandes med syreholdige rengøringsmidler. Efter iblødsætning kan filtrene nemt vaskes med en almindelig opvaskebørste og monteres igen.

Afkalk og forlæng levetiden for maskinen

Kalkaflejringer i opvaskemaskinen sætter ikke kun tydelige spor på glas, men belaster også miljøet, da tilkalkede maskiner skal arbejde ekstra hårdt.

Behovet for afkalkning afhænger af hvor i landet, du befinder dig. Der er nemlig stor forskel på vandets hårdhed i eksempelvis København og Midtjylland, og jo hårdere vand des oftere skal der afkalkes. Anvender du salt i maskinen, nedsætter det behovet for afkalkning.

Det er heldigvis overkommeligt at afkalke en opvaskemaskine – fyld blot sæbebeholderen med citronsyre, kør et almindeligt vaskeprogram og voila – maskinen skinner igen. Har glassene fået kalkpletter, kan disse endda fjernes, hvis de får en omgang i maskinen i samme ombæring.

Perfekt vandtilstrømning

Kraftige vandstråler er vigtige, når tallerkener, glas og bestik skal vaskes helt rent. Hold derfor øje med spulearmene, der ligesom filtrene også kan blive tilstoppet af kalk og madrester, og det kan blokere vandgennemstrømningen.

Vask spulearmene med opvaskemiddel og fjern mere genstridigt snavs med en tandstik. Det er nemt og har stor effekt.

Husk gemmestederne

Opvaskemaskinens trådnetshylder og bestikbakker sikrer effektiv gennemstrømning af vand i hele maskinen, men designet betyder også, at der er mange små kroge, hvor skidtet kan ophobe sig.

Tag delene ud og vask dem med almindeligt opvaskemiddel og en opvaskebørste. Anvend eventuelt en gammel tandbørste, hvis det er svært at komme til i de mest snirklede hjørner. Ligesom med gummilisterne er det også en god idé at give hylder og bakker en tur med Rodalon hver tredje måned.

Læn dig tilbage og lad maskinen klare resten

Til slut er der kun tilbage at give maskinen en almindelig tur på det varmeste program og nyde følelsen af veludført arbejde.