• Fri fragt over 800 kr. ekskl. moms
  • /  Dag til dag-levering / Nyhed - hjemmelevering
  • Trustpilot
En god kop kaffe

Tips og tricks til en god kop kaffe

Det er efterhånden blevet en hel videnskab i sig selv at brygge en god kop kaffe, da der er mange faktorer, der spiller ind på smagen. Det handler bl.a. om friskheden på kaffen, hvor fint bønnerne males og om vandet har den rette temperatur. Læs med og få vores bedste tips til en god kop kaffe.

Senest opdateret 05. oktober 2020

Indkøb af kaffe og kaffens friskhed

Inden selve kaffebrygningen for alvor kan begynde, skal du være særligt opmærksom på to ting: Dit valg af kaffetype og kaffens friskhed.

Valg af kaffetype: Den bedste smag opnår du med hele kaffebønner, som du selv kværner lige før kaffen sættes over. Hele bønner holder nemlig bedre på smag og aroma end kaffe, der er formalet hos producenten. Det betyder selvfølgelig ikke, at der ikke kan komme en god kop kaffe ud af formalede bønner. Når det skal gå lidt hurtigt, er formalede bønner et fint alternativ.

Kaffens friskhed: Frisk kaffe er kaffe, der er ristet inden for de sidste tre måneder. Allerede 14 dage efter kaffebønnerne er ristede, begynder de nemlig at miste smag. Og selvom kaffebønner ikke bliver decideret dårlige efter tre måneder, så har de bare ikke den samme gode smag, som når de er friskristede. Kig derfor både efter holdbarheds- og ristningsdato på emballagen.

Husker du disse to råd, så er du godt på vej mod en smagfuld kop kaffe. Men hvis du rigtig skal nørde smagen af din kaffe og finde frem til lige nøjagtig din favoritkaffe, bør du finde ud af, om du er mest til lys-, mellem- eller mørkristede kaffebønner, fordi de har vidt forskellige smagsnuancer. Læs mere om forskellen på ristningen af kaffebønner i denne artikel.

Dosering og formalingsgrad

Det er vigtigt, at kaffen doseres rigtigt, da det har stor betydning for smagen. Brug tommelfingerreglen, der siger, at der skal ca. 60 g kaffe til en liter vand, hvis du laver filter- eller stempelkaffe, og ca. 10 g kaffe til en kop, hvis du laver espressokaffe.

Desuden er det vigtigt, at du indstiller formalingsgraden på din kaffekværn til den ønskede bryggemetode. Til stempelkanden skal du bruge groftmalet kaffe, til filterkaffen skal den være medium-malet og til din espresso skal den males ekstra fint.

Vandtemperatur

Den perfekte kop kaffe er lavet på rent og koldt vand direkte fra hanen, som er varmet op til den helt rigtige temperatur på mellem 92 og 96 grader. Er vandet kogende bliver kaffen besk og bitter, men er det for koldt bliver den flad og kedelig.

En god kaffemaskine holder automatisk selv en bryggetemperatur mellem 92 og 96 grader, men når du laver stempelkaffe, bør du lade vandet stå og køle lidt ned, efter du har kogt det op i en elkedel.

Bryggemetoder til en god kop kaffe

Også bryggemetoden har stor betydning for, hvordan din kaffe ender med at smage. Vi vil her gennemgå bryggemetoderne for filterkaffe og stempelkaffe, som er de meste brugte metoder på de danske arbejdspladser.

Filterkaffe 

  • Dosering og formaling: Afmål ca. 60 g medium-malet kaffe til 1 liter vand
  • Brug et let vædet kaffefilter for at afhjælpe, at papiret afgiver smag.
  • Kom kaffen i filteret og sørg for, at det er jævnt fordelt, så al kaffen kommer i kontakt med vandet.
  • Hæld friskt, koldt vand fra hanen i din kaffemaskine. Vær opmærksom på at den kande eller kolbe, du bruger til at hælde vand på maskinen, er helt ren.
  • Tænd for din kaffemaskine og lad den brygge din kaffe.
  • Fjern kaffekolben fra kogepladen straks efter brygningen er afsluttet og server kaffen for dine kolleger.
  • Ekstra tip: friskbrygget kaffe smager bedst! Bryg derfor kun den mængde, du har brug for, i stedet for at lade en halv kolbe stå på kaffemaskinen kogeplade i flere timer.

Stempelkaffe

  • Dosering og formaling: Afmål ca. 60 g. grovmalet kaffe til 1 liter vand
  • Fordel kaffen jævnt i stempelkanden.
  • Hæld friskt, koldt vand fra hanen i din elkedel, lad det koge op og herefter køle lidt ned et øjeblik, så det når en temperatur på ca. 92-96 grader.
  • Hæld en smule vand over kaffen, så den lige præcis er dækket. Vent 30 sek. og hæld så resten af vandet roligt over.
  • Lad kaffen brygge i 4 minutter.
  • Pres stemplet langsomt i bund og server kaffen for dine kolleger straks efter.

Sådan opbevarer du din kaffe korrekt

En gammel myte påstår, at kaffebønner skal opbevares i køleskabet, men den myte holder ikke. Fugt fra køleskabet og lugt fra andre madvarer sætter sig i kaffen, hvilket kan være årsag til, at kaffen kommer til at smage surt eller helt mister sin smag.

Kaffe skal opbevares et tørt sted ved stuetemperatur i en lufttæt pose – undgå direkte sollys. Hvis du opbevarer din kaffe korrekt, sikrer du, at den holder den gode smag længst muligt.

Bonustip

Sørg for at rengøre din kaffemaskine eller stempelkande mellem brug. Kaffe optager nemt smagsstoffer fra f.eks. skidt i kanden.