Hvorfor gør mangel på lys os trætte og umotiverede?
Det er mørkt, når vi møder på arbejde, og det er mørkt igen, når vi går hjem. Manglen på lys i vinterhalvåret har en negativ indvirkning på vores humør og helbred, og langt de fleste føler sig derfor enten trætte, energiforladte eller nedtrykte – en del af os udvikler sågar efterårs- og vinterdepressioner.
Lige så vel som en sund kost, regelmæssig motion og en god nattesøvn har afgørende betydning for vores velbefindende, har vi også brug for tilstrækkelig dagslys for at kunne holde os sunde, glade og aktive. Når vi ikke får nok dagslys påvirkes vi negativt og bliver nemt trætte, nedtrykte eller ineffektive. Men hvorfor gør vi egentlig det?
Det korte svar er øget produktion af hormonet melatonin, som virker søvndyssende, og som vores hjerne producerer mest af, når det er mørkt udenfor. Sollys hæmmer produktionen af melatonin, og en af de vigtigste faktorer for regulering af vores døgnrytme er derfor lys. Om vinteren, hvor det er mørkt i flere timer af døgnet, forsvinder hormonet selvsagt ikke i samme grad, som det gør om sommeren. Det betyder, at søvntrangen og trætheden er størst i de mørke måneder.
Desuden ved man, at mængden af lys også spiller ind på mængden af signalstoffet serotonin i hjernen. Serotonin er det signalstof, som er ansvarligt for vores lykkefølelse, og for lidt lys og dermed for lidt serotonin kan føre til vinterdepression.
Derfor er det ikke så underligt, at jo længere væk fra ækvator man kommer, jo flere mennesker er der med vinterdepression.
Lysterapi booster dit humør og energiniveau
Hvis du er en af dem, der gerne vil forebygge træthed og depression og samtidig øge produktiviteten i de mørke vintermåneder kan en god lysterapilampe måske være løsningen for dig. Lysterapilamper en af de mest anerkendte former for behandling og forebyggelse af vintertræthed og depression. De simulerer solens stråler og kan derfor kompensere for mangel på dagslys i vinterhalvåret.
Lysterapi stabiliserer døgnrytmen, giver mere energi og øger niveauet af serotonin i hjernen, og kan derfor være med til at mindske træthed og risikoen for vinterdepression og kan tilmed øge din produktivitet og præstationsevne.