• Fri fragt over 799 kr. ekskl. moms
  •  |  Dag til dag-levering
  •  | Trustpilot
CSR  |  Omtanke  |  Kundeservice 

Spar strøm og varme på arbejdspladsen

Senest opdateret 10. oktober 2022

Spar strøm og varme på arbejdspladsen
Energikrisen raser, og særligt udgifterne til strøm, el og gas er skudt markant i vejret. For mange danske virksomheder vil behovet for strøm og gas være uændret, men de forhøjede energipriser vil resultere i dyre ekstraregninger. Derfor er der ekstra behov for at spare på strømmen og varmen, men hvordan kan forbruget reduceres i arbejdsdagen? Vores eksperter rådgiver her om en række udvalgte produkter, der dagligt bruges på mange arbejdspladser, og som hvis de bruges eftertænksomt, kan hjælpe dig med at spare både strøm og varme.

Brug varmeblæsere og olieradiatorer

Mange varmeblæsere kan indstilles til at opvarme automatisk, ligesom en varmeblæser typisk opvarmer et rum hurtig end en almindelig radiator.

Derfor kan du med fordel typisk sætte varmeblæseren til at køre på bestemte tidspunkter, f.eks. når strømpriserne er billigst eller hvis temperaturen falder til et bestemt antal grader. På den kan måde kan kollegerne møde ind til på forhånd, opvarmede kontor- og lagerlokaler.

Overvej også at bruge olieradiatorer i stedet for almindelige el-radiatorer. Olien i olieradiatorer holder nemlig længere tid på varmen, og derfor behøver en olieradiator ikke stå tændt lige så længe.

Person justerer temperatur på olieradiator
Person trykker på display i termostat

Skru ned for temperaturen

Som konsekvens af stigende el- og gaspriser er det besluttet i Folketinget, at temperaturen i offentlige kontorbygninger sænkes til 19 grader. Hertil lyder rådet til virksomheder, følg trop og sænk temperaturen.

Jo flere kvadratmeter der har behov for opvarmning, jo flere kWh forbruger din virksomhed, og jo større bliver strømregningen. Opsæt derfor termostater eller termometre i rum hvor det er relevant, så du løbende kan måle og styre temperaturen.

Ved at sænke temperaturen blot et par enkelte grader, vil antallet af kilowatt-timer reduceres markant, hvilket også betyder mindre udgifter på varmeposten.

Opsæt stikdåser med afbryder

Stand-by-tid sluger strøm, og særligt alle de PC- og infoskærme, monitors, docking-stationer m.fl. der står tændt på arbejdspladsen, selvom alle medarbejdere for længst er gået hjem. 

Et let greb med stor besparelse er derfor at opsætte stikdåser med afbrydere, så alle tændte maskiner og devices kan slukkes med ét enkelt tryk, når sidste medarbejder forlader matriklen.

Også server- og websystemer trækker mange kWh. Overvej derfor om, og hvor ofte, der er behov for systemer og servere kører eller opdaterer, og om opdateringer kan udføres i tidsrum, hvor strøm er billig.

 
Person slukker stikdåse på afbryderknap
LED-belysning i loftet på kontor

Overvej LED-belysning

Benytter du traditionelle lyskilder som halogen- og glødepærer, bør du overveje at skifte til LED-belysning, som er markant mere effektiv i strømforbruget.

Faktisk er LED-teknologien efterhånden så effektiv, at førende LED-pærer og -lysstofrør er bevist mere end 3 gange så effektive som halogenpærer, og helt op til otte gange mere effektiv end almindelige glødepærer.

Overvejer du at udskifte lyskilderne i virksomheden, så sørg også for at opsætte lyssensorer, så lys automatisk tænder og slukker, f.eks. på lageret eller i produktionen. Læs mere om fordelene ved LED her.

Vinterhyg med måde

I takt med vinterhalvåret tager til, pynter mange virksomheder op med lyskæder og stearinlys. Og lad os være ærlige, lys og lyskæder bruger strøm, og stearinlys er mere for hyggen end for varmens skyld – men er du på en arbejdsplads der pynter op, så er der alligevel billige point at hente, hvis du vinterhygger med måde.

Benyt f.eks. kun LED-lyskæder, der kan afbrydes og bruger mindre strøm eller benyt lyskæder der kører på batteri. Og foretrækker du levende lys, så tænk over brændetiden, når du vælger – mange fyrfadslys brænder typisk kun i 6-8 timer, mens bloklys og kalenderlys ofte kan brænde i helt op til 20-30 timer.

Hyggeligt stearinlys på træbord
Person hælder kaffe i kop fra kaffekande

Drik varme drikke

Selvom der skal spares på strømmen, så er det nok de færreste medarbejdere der kommer til at drikke mindre kaffe, te og kakao end de plejer – men bare rolig, også her er der lavthængende frugter at høste.

I stedet for at sætte kaffemaskinen på overarbejde ved at brygge mange kopper kaffe i løbet af dagen, så gå old school og bryg hele kander i stedet for. Og gør det samtidig til en god vane at forsøge at genbruge kaffekoppen eller vandglasset en ekstra gang eller to – på den måde får både opvaskemaskinen og strømmåleren en tiltrængt pause.

Se hvornår strømpriserne er billigst

Prisen på strøm er variabel, og afhænger i høj grad af bl.a. vind- og vejrforhold. Ønsker du at reducere dit strømforbrug eller vil du undgå kæmpe strømregninger, så kan det være en god idé at følge Energistyrelsens oversigt over strømpriser.

Måske er du også interesseret i