• Fri fragt over 799 kr. ekskl. moms
  •  |  Dag til dag-levering
  •  | Trustpilot
CSR  |  Kundeservice 

Sådan får du en god stående arbejdsstilling

Senest opdateret 28. marts 2022

Kolleger står ved skrivebord
Står du meget op i dit arbejde? Så kender du måske også til både ømme fødder eller ondt i ryggen? For selvom det er sundt at arbejde stående, så er det også en belastning for kroppen, hvis ikke dine arbejdsstillinger er gode og korrekte. Men hvad kan du gøre for at aflaste kroppen i løbet af arbejdsdagen, og forebygge arbejdsskader, når du står op? Læs med og få tips til gode stående arbejdsstillinger og øvelser, som hjælper dig med at skåne kroppen.
 

4 gode råd til en stående arbejdsstilling

  1. Stå med ca. 15-20 cm afstand mellem dine fødder

  2. Fordel vægten lige meget på begge ben – varier gerne ved skiftevis at lægge vægten på det ene og det andet ben

  3. Bøj let i knæene – stå aldrig med overstrakte knæ

  4. Hold din ryg lige – undgå at svaje bagud i ryggen

Stå på et aflastende underlag

Stående arbejde belaster kroppen, og særligt dine knæ, hofter fodled og ryg, især hvis du står på hårde overflader som sten- eller flisegulve. En god måde at forebygge arbejdsskader på er derfor ved, at stå på et underlag, som mindsker belastningen – her er nogle af de bedste hjælpemidler måtter.

Det skyldes bl.a., at hvile- og aflastningsmåtter er ergonomiske og stødabsorberende, hvilker hjælper med at fordele mængden af belastning på dine fødder. Derudover er langt de fleste ergonomiske måtter også skridsikre og isolerende, så du undgår skæve vrid og kulde, mens du arbejder. Overvej også at benytte fodstøtter, som lader dig variere dine arbejdsstillinger, som fordeler belastningen, styrker balancen og øger blodomløbet.

Underlag af gummi til kontor
Fødder oppe på skrivebord

Hold pauser med benene oppe

En af de bedste måder at mindske risici for muskel- og overbelastningsskader, er ved at prioritere siddende pauser. At stå op i længere tid kræver meget af kroppen, og derfor er det vigtigt, at du med jævne mellemrum afbryder arbejdet – ganske enkelt, hold flere pauser og tag dig til tiden til at sidde ned.

For ligesom kroppen har brug for at stå og sidde, har den også behov for at blive bøjet og strakt. Så når du nu alligevel sidder ned, så smid benene op for en stund eller tag en pause på langs, hvis du har mulighed for det. På den måde får du bøjet og udstrakt ikke bare ben og muskler, men hele kroppen. 

Skift sko i løbet af arbejdsdagen

Det lyder banalt, men er uhyre vigtigt. Vil du gerne forebygge muskel- og overbelastningsskader, så kan du ikke undvære ordentligt fodtøj – særligt hvis du går meget i sikkerhedssko eller sko med hæle.

Derfor bør du have flere forskellige sko stående ved din arbejdsstation, så du let kan skifte sko i løbet af arbejdsdagen, og brug helst sko med god stødabsorbering eller suppler med en god indlægssål. Her kan du med fordel også have rene strømper liggende, når du alligevel skal skifte sko – det gør underværker for både dine fødder og dit gode humør.

Medarbejder skifter sko ved skrivebord
Kollega står med massagebold ved skrivebord

Lyt til kroppen og lav små øvelser

Når du står op og arbejder er det vigtigt at lytte til din krop. Læg f.eks. mærke til om du begynder at hvile eller ”hænge” på den ene hofte. Hvis du gør, er det typisk en indikation på, at din krop har behov for at skifte arbejdsstilling eller sidde ned – f.eks. på en sadelstol eller en massagebold.

Uanset dit arbejde er det også altid en god idé at lave venepumpeøvelser, som er aktive muskeløvelser. Venepumpeøvelser styrker dit blodomløb og mindsker hævelser og spændinger i dine muskler. Her er et par nemme og hurtige øvelser f.eks. at vippe op og ned med fødderne eller stå lodret med benet, mens du ryster det.

Relaterede artikler