• Fri fragt over 799 kr. ekskl. moms
  •  |  Dag til dag-levering
  •  | Trustpilot
CSR  |  Omtanke  |  Kundeservice 

Sådan får du en god stående arbejdsstilling

Senest opdateret 21. november 2023

Kolleger står ved skrivebord
I løbet af en almindelig arbejdsdag har du mange forskellige arbejdsstillinger og bevægelser. Derfor er det også vigtigt at du har en ergonomisk korrekt arbejdsstilling, så du bevæger dig rigtigt. Få gode tips til den gode arbejdsstilling her på siden, og læs mere om hvordan du skaber mere bevægelse i arbejdet.
 

4 gode råd til en stående arbejdsstilling

Stående arbejde er sundt, men forkerte arbejdsstillinger kan hurtigt medføre irriterende smerter og skader. Derfor er det vigtigt at du står  ergonomisk korrekt i dit arbejde, og husker at variere dine arbejdsstillinger.

Følg de 4 gode råd nedenfor:

  1. Stå med ca. 15-20 cm afstand mellem dine fødder

  2. Fordel vægten lige meget på begge ben – varier gerne ved skiftevis at lægge vægten fra det ene ben til det andet

  3. Bøj let i knæene – stå aldrig med overstrakte knæ

  4. Hold din ryg lige – undgå at svaje bagud i ryggen

Brug underlag på kontoret

Stående arbejde belaster kroppen, og særligt dine knæ, hofter, fodled og ryg, især hvis du står på hårde overflader som sten- eller flisegulve. Derfor kan det være en god idé at bruge ergonomisk aflastende underlag som hvile- og aflastningsmåtter og fodstøtter, hvis du er typen der glemmer at skifte arbejdsstillinger.

De ergonomiske måtter er stødabsorberende, og hjælper med at fordele mængden af belastning på dine fødder. Derudover er måtterne skridsikre og isolerende, så du undgår skæve vrid og kulde, når du arbejder, mens fodstøtterne gør det nemmere at variere dine arbejdsstillinger og bevægelser, styrker din balance og øger blodomløbet.

Underlag af gummi til kontor

Fødder oppe på skrivebord

Sid ned, når du ikke står

At stå op på kontoret i længere tid kræver meget af din krop, og én af de bedste måder du mindsker risikoen for muskel- og overbelastningsskader på, er ved at tage en pause fra dit arbejde, og fysisk sætte dig ned.

Så er du typen der ofte benytter en stående arbejdsstilling ved skrivebordet eller computeren i lang tid ad gangen? Så gør dig selv den tjeneste og prioritér dine pauser ligeså højt som de ergonomiske arbejdsstillinger. 

Og mens du holder pause, så smid også benene op for en stund eller tag en pause på langs. For ligesom din krop har brug for at stå op og sidde ned, har den også brug for at blive bøjet og strakt.

Hvad er arbejdsstilling?

Arbejdsstillinger er kort forklaret den måde du står, sidder og bevæger dig på, når du arbejder - altså de forskellige kropsholdninger- og positioner du indtager i løbet af arbejdsdagen.

Her gælder der specifikke krav og regler, der blandt andet skal sikre, at du har et godt ergonomisk arbejdsmiljø, så du f.eks. undgår forkert arbejdsstilling ved skrivebordet. Du kan læse de ergonomiske anbefalinger fra Arbejdstilsynet her.

Skift arbejdsstillinger og sko

Ja, det lyder måske mærkeligt, men selvom mange muskel- og overbelastningsskader på arbejdspladsen ofte skyldes forkerte arbejdsstillinger og bevægelser, så skyldes en stor del skader faktisk også de sko vi har på - og du er særligt udsat, hvis du går meget i sikkerhedssko eller høje hæle.

Hav derfor altid et par ekstra sko og et par nye sokker stående på kontoret eller ved dit skrivebord, så du let kan skifte både skoene og din arbejdsstilling ved computeren. Og brug helst stødabsorberende sko eller sko med god indlægssål - det gør underværker for både dine fødder og dit humør.

Medarbejder skifter sko ved skrivebord
Kollega står med massagebold ved skrivebord

Lav små øvelser

Foruden en god arbejdsstilling er det en god idé, at lave små øvelser, der giver bevægelse i arbejdet, f.eks. venepumpeøvelser, der er aktive muskeløvelser. Her er et par nemme øvelser, f.eks. at:

  • vippe op og ned med fødderne
  • stå lodret med benet, mens du ryster det
  • løft knæet opad mod loftet, mens du holder balancen
  • støt dig til stolen, stå på dine tæer og hæle, mens du fordeler vægten

  • Generelt kræver god ergonomisk arbejdsstilling, at du lærer kroppens signaler at kende. Vær f.eks. opmærksom på om du hviler eller ”hænger” på hoften - det er et typisk tegn på, at din krop har brug for at skifte arbejdsstillinger eller sidde ned, f.eks. på en aflastende sadelstol.

    Relaterede artikler