• Fri fragt over 799 kr. ekskl. moms
 •  |  Dag til dag-levering
 •  | Trustpilot
CSR  |  Omtanke  |  Kundeservice 

Nyeste artikler

Hvad er ergonomi?

Ergonomi som begreb dækker over hvordan de arbejdsredskaber, du har til rådighed i dit daglige arbejde, er tilpasset dine fysiske omgivelser og fysiologiske behov bedst muligt. Oversat lidt groft kan man sige det betyder, hvordan du bedst muligt og mest behageligt kan udføre dit arbejde uden gener og smerte, og uden at overbelaste din krop.

Hvad betyder ergonomi?

Mange spørger hvor kommer ordet ergonomi fra, og faktisk stammer ordet helt tilbage fra oldgræsk, og består af de to ord ergos og nomos, der kan oversættes nogenlunde til hhv. "arbejde / udførelse" og "videnskab om".

Den oprindelige definition af ordet bygger på videnskaben om hvordan menneske og maskine arbejder bedst sammen, og specifikt hvordan menneskekroppen kan arbejde mest effektivt og sundt.

Hvorfor er ergonomi vigtig?

Har ergonomi betydning for dit arbejde og helbred? Det korte svar er, ja, i høj grad. Hvert år sendes et hav af danskere til fysioterapi og kropsspecialister med alt fra muskelspændinger, hovedpine, musearme, og alt dét der er værre.

Ofte skyldes skaderne dog dårlig ergonomi på arbejdspladsen, der opstår på grund af:

 • uhensigtsmæssige arbejdsstillinger
 • dårlig arbejdsteknik
 • forkert kropsholdning
 • gentagne bevægelser i arbejdet
 • stillesiddende arbejde
 • tunge løft
 • manglende hjælpemidler

Netop derfor er god ergonomisk hverdag også ekstremt vigtigt, hvis du vil holde dig sund og rask, og specielt hvis du arbejder på kontor eller udfører hårdt fysisk arbejde. Læs her hvordan du f.eks. kan få mere bevægelse i din hverdag.

Hvad er de ergonomiske principper?

Hvad er de ergonomiske principper? De ergonomiske principper er grundlæggende en række anbefalinger du bør følge, uanset hvad du arbejder med. I arbejdskontekst betyder disse principper, at arbejdet altid er brugervenligt og tilpasset til det enkelte menneske, altså at dit arbejde og redskaber er tilpasset præcist til dig og dine behov.

Blandt andet anbefaler principperne at du:

 • varierer dine arbejdsstillinger
 • skifter arbejdsstilling 3-4 gange i timen
 • arbejder stående, siddende og gående

I en almindelig arbejdsdag kan det omfatte alt fra hvor og hvordan du sidder, står og løfter i din dagligdag til hvordan din pc-skærm og skrivebord er indstillet eller hvor højt et støjniveau du udsættes for, til hvor mange kolleger du sidder med på kontoret, hvilket indeklima du arbejder i, og meget andet.

Præcis hvordan din arbejdsdag rent ergonomisk bør skrues sammen, afhænger dog også af branchen du arbejder i, men principperne går igen. Du kan læse mere om Arbejdstilsynets anbefalinger her.

Hvad er ergonomisk arbejdsmiljø?

Kort forklaret er det ergonomiske arbejdsmiljø et miljø hvor alt fra møbler til arbejdsredskaber er tilpasset dig og dine behov.

Her handler det om at fremme den gode kropsholdning, reducere den belastning din krop og hoved udsættes for, og forhindre arbejdsrelaterede gener, smerter og skader. Når man taler om sundt ergonomisk arbejdsmiljø omfatter miljøet, f.eks.:

 • kognitiv ergonomi, også kaldet informationsergonomi - f.eks. instruktion, oplæring, interaktion med bl.a. teknologi, maskiner, systemer, hjælpemidler belastningsergonomi - f.eks. arbejdsstillinger, bevægelse, belastning m.fl.
 • lydergonomi - f.eks. akustik, lydniveau, støjniveau, m.fl.
 • lysergonomi - f.eks. hvilket lys, hvor meget lys, lystemperatur m.fl.

Her kigges der i højere grad på helheden af din arbejdsdag, dit fysiske og mentale velvære, og alt fra dine arbejdsteknikker og arbejdsstillinger til bevægelser og omgivelser.

Her kigges der i højere grad på helheden af din arbejdsdag, dit fysiske og mentale velvære, og alt fra dine arbejdsteknikker og arbejdsstillinger til bevægelser og omgivelser.

Find ergonomiske hjælpemidler hos Lomax

Et godt ergonomisk arbejdsliv, er et sundt arbejdsliv. Og med de rette hjælpemidler kan du faktisk forebygge både små og større skader og gener på arbejdspladsen. Derfor finder du altid et stort udvalg af de vigtigste ergonomiske hjælpemidler på lager hos Lomax.

Find alt fra kontorstole og skriveborde til støjreducerende akustikløsninger, og alt andet du og dine kolleger har brug for til en sund ergonomisk arbejdsdag, uanset om du sidder på virksomhedens matrikel eller arbejder fra dit hjemmekontor.

Læs mere om god ergonomi på arbejdspladsen

Vil du vide mere om hvilken ergonomisk betydning dine arbejdsstillinger og arbejdsteknik har for dit arbejdsliv og helbred, og ikke mindst hvordan du holder dig sund og rask?

Gå på opdagelse i vores mange ekspertartikler om god ergonomi på arbejdspladsen her på siden, og få gode råd til hvordan du skaber et sundt ergonomisk arbejdsmiljø i din virksomhed, og forebygger skader i dit arbejde. Du kan også finde gode råd og inspiration til hvordan du forbedrer arbejdsmiljøet på arbejdspladsen, læs med her.

Få inspiration til en sundere arbejdsdag

Din krop og sundhed påvirkes af små detaljer, som du måske ikke selv lægger mærke til. Netop derfor er den ergonomisk fysiske bevægelse i hverdagen, de gode vaner, og ikke mindst de arbejdsredskaber, du har til rådighed, også afgørende for din trivsel og arbejdsglæde.

Besøg vores inspirationsunivers her, og få inspiration til en sundere arbejdsdag. Her finder du artikler og gode råd om alt fra sjove og nemme træningsøvelser på dit kontor til hvordan du skaber gode arbejdsvaner og får mere bevægelse ind i hverdagen.