• Fri fragt over 799 kr. ekskl. moms
 •  |  Dag til dag-levering
 •  | Trustpilot
CSR  |  Omtanke  |  Kundeservice 

3 ergonomiske råd til bevægelse i hverdagen

Senest opdateret 12. oktober 2023

To gode kolleger staar op og taler sammen
Manglende bevægelse og dårlige arbejdsstillinger er sjældent en god kombination, særligt hvis du arbejder på kontor. Alligevel er korrekte arbejdsstillinger og god ergonomi på arbejdspladsen en mangelvare hos mange danske virksomheder. Bliv klogere på hvordan du skaber et mere ergonomisk arbejdsmiljø, og få 3 ergonomiske råd, der giver dig mere  sundhed og bevægelse i arbejdet.
 

Hvad er ergonomi på arbejdspladsen?

Begrebet ergonomi på arbejdspladsen dækker blandt andet over hvordan du sidder, står og bevæger dig i dit arbejde, men også hvordan du bærer, trækker og løfter.

Arbejder du på en god ergonomisk arbejdsplads betyder det, at du har gode arbejdsforhold, der ikke fører til såkaldt muskel- eller skeletbesvær. Forenklet betyder sundt ergonomisk arbejdsmiljø dermed blot, at dine arbejdsopgaver, og udstyret du bruger til at udføre arbejdet, er tilpasset specifikt til dig og dine behov.

Omvendt betyder dårlig ergonomi på arbejdspladsen, at du arbejder uhensigtsmæssigt i forhold til din krop, og at kroppen overbelastes, f.eks. på grund af arbejdets karakter, omgivelserne du arbejder under eller noget helt tredje.

Læs mere om ergonomisk arbejdsmiljø hos Arbejdstilsynet.

Undgå dårlige arbejdsstillinger

Din sundhed og helbred påvirkes af hvor meget, du bevæger dig. En god måde at undgå dårlig arbejdsstilling på, og samtidig få mere ergonomi på arbejdspladsen, er derfor ved at stå mere op efter devisen - stå, aflast, hvil.

For at få en korrekt arbejdsstilling stående, er det vigtigt, at du indstiller dit hæve-/sænkebord rigtigt i højden, så du undgår vrid. Hertil er det vigtigt, at du aflaster din krop, f.eks. med bløde underlag og aflastningsmåtter, der absorberer stød og lader kroppen hvile.

Husk også, at det ikke er farligt at sidde ned i arbejdet, så længe du varierer din arbejdsstilling. Står du f.eks. op i mere end to timer dagligt, forbrænder du faktisk op til 30-50 % flere kalorier, end hvis du arbejder siddende.

Varier dine arbejdsstillinger

Aflastningsmåtter og balancebræt

3 ergonomiske råd til mere bevægelse i hverdagen

Selvom læren om muskelarbejde og ergonomisk arbejdsmiljø burde være obligatoriske afsnit i medarbejderhåndbogen, sker det alt for sjældent.

Derfor opstår kontorskader som muskelspændinger og musearme også ofte, fordi mange af os ikke er klar over, at vi benytter dårlige arbejdsstillinger, at vi bevæger os for lidt, eller at vi sidder ned for lang tid ad gangen.

Heldigvis kan du relativt nemt forebygge langt de fleste kontorskader, når bare du sørger for at bevæge dig nok, og bruger korrekte arbejdsstillinger. Brug de 3 ergonomiske råd her, og få mere bevægelse i hverdagen:

 • skift arbejdsstilling 3-4 gange i timen
 • arbejd stående, siddende og gående
 • lav små øvelser i arbejdsdagen
 • Nemme træningsøvelser på kontoret

  Bevæg dig når du kan

  Hvorvidt du arbejder i et ergonomisk arbejdsmiljø afhænger også af dig selv, derfor lyder simpel ergonomi rådgivning også - bevæg dig, når du har muligheden.

  Vil du have en god ergonomisk arbejdsplads er du medansvarlig. Heldigvis kan du med små tweaks nemt bringe mere bevægelse ind i hverdagen og få bedre ergonomi på arbejdspladsen - f.eks. ved at kigge på de dårlige vaner.

  Tag f.eks. trappen i stedet for elevatoren, gå hen til dine kolleger i stedet for at sende mails, og rejs dig op, når du taler i telefon. Og har du mange møder? No problem, hold dem stående eller tag en walk and talk i stedet, det giver også ekstra liv til samtalen.

  Vælg en ergonomisk kontorstol

  Jo mere stillesiddende arbejde du udfører, jo vigtigere er kontorstolen for din sundhed. Derfor skal du vælge en ergonomisk kontorstol, der kan indstilles, og som hjælper dig til at få en korrekt arbejdsstilling. Vælg derfor kontorstole der:

 • kan indstilles i højden
 • har vippefunktion
 • kan justeres i ryggen
 • kan skråtstille sædet

 • På den måde får du optimal siddekomfort, og den rette støtte i lænd og ryg, og sikrer et godt blodomløb til dine ben og fødder. Er du i tvivl om hvilken kvalitet og features, der er vigtigst, når du vælger kontorstol, så læs vores guide her.

  Vælg en god kontorstol

  Læs mere om ergonomi på arbejdspladsen