• Fri fragt over 799 kr. ekskl. moms
 •  |  Dag til dag-levering
 •  | Trustpilot
CSR  |  Omtanke  |  Kundeservice 

Sådan vælger du den rigtige kontorstol

Senest opdateret 03. juli 2023

Kvinde sidder på kontorstol

Kontorstolen er et overset men virkelig vigtigt arbejdsredskab på mange arbejdspladser. I hvert fald for de mennesker som har meget stillesiddende arbejde og tilbringer mange timer bag skærmen hver dag. Der er en række overvejelser, du bør gøre dig, inden du køber en ny kontorstol. Læs med og bliv klogere på, hvad vores ekspert, Emma Fie Dueholm, råder dig til at være opmærksom på, når du skal finde den stol, der passer bedst til dine behov.

Dét skal du være opmærksom på

Menneskets krop er ikke bygget til den høje grad af stillesiddende arbejde og monokrome arbejdsstillinger, som mange af os hver dag udsætter den for, og mange danskere lider derfor af bl.a. lænde- og rygsmerter. Dét kan en god kontorstol være med til at afhjælpe. 

Ekstern ekspert, Nicolaj Vigel Hansen, fortæller i videoen her, hvad du skal være opmærksom på, når du skal vælge din nye kontorstol. Du kan også læse meget mere om emnet i denne artikel.

Lomax' mest populære kontorstole

8 gode råd når du skal købe ny kontorstol

 • Højdejustering: stolen skal kunne justeres tilstrækkeligt i højden, så du kan nå gulvet fladt med begge fødder, når du sidder helt tilbage i sædet.

 • Justerbart ryglæn: ryglænet skal kunne justeres i højden, så støtten passer til din lænderyg. Ryglænets form skal passe til dit lændesvaj.

 • Skråstilling af sædet: sædet skal kunne skråtstilles nedad fortil, så du sikrer et godt blodomløb i benene.

 • Sædets polstring og facon: sædets polstring skal være åndbart og må ikke være glat, så du risikerer at glide af.

 • Betjeningsknapper og håndtag: skal være lettilgængelige og nemme at bruge.

 • Vippefunktion: flydende vip af ryglæn og/eller sæde giver optimale muligheder for varierede siddestillinger.

 • Gas: De fleste stole har en standard gaspatron, som passer til 90 % af alle mennesker. Er du meget høj, bør du vælge en stol med høj gas, og er du meget lav, bør du vælge en stol med lav gas.

 • Særlige behov: Overvej om du har særlige behov eller problemer, der skal tilgodeses – f.eks. kunne en aflastningsstol måske være en god idé som afveksling, hvis du døjer med rygproblemer.

Kontorstolens kvalitet

Mange af tilbringer rigtig mange timer på en kontorstol her uge. Derfor er det en god idé at investere i en stol af rigtig god kvalitet. Ergonomi og graden af siddekomfort kan afspejles i prisen, så når du vælger en stol af høj kvalitet, får du bl.a. god komfort for pengene.

Sidder du kun ned få timer om dagen, kan du sagtens gå efter en billig kontorstol, mens en stol af højere kvalitet er værd at prioritere, hvis du bruger den mere intensivt og har meget stillesiddende arbejde. 

Kvalitet er et vidt begreb, som skinner igennem på mange måder. Det ses blandt andet i stolens design. Ved stole af god kvalitet spiller ergonomi og æstetik gerne godt sammen. Samtidig er stolens håndtag og betjeningsknapper ofte hensigtsmæssigt placeret ift. designet.

Kontorstolens kvalitet

Du kan også se på, hvilke materialer stolen er lavet af. Slidstærkt stof eller læder er en vigtig del af både stolens udseende, holdbarheden og fornemmelsen, når du sidder på den. Stoffets slidstyrke og kvalitet har også stor betydning for, hvor godt du kan hvile på stolen i forskellige sidepositioner uden at føle, at du får det meget varmt, eller at du er ved at glide ned af stolen. Er stolen beklædt med et slidstærkt materiale, vil den holde sig pæn i lang tid, og du undgår at stoffet fnulrer og ser slidt ud før tid. 

Endelig skal stolens stel være lavet af et holdbart og robust materiale. De fleste stole har et aluminiumsstel eller et stel af hård plast. Begge er gode materialer, da de både sørger for, at stolen ikke er for tung, og at den er fleksibel og stærk.

Kontorstolens størrelse

Størrelsen på din stol

Find en stol som passer til dig i størrelsen! Det lyder som et simpelt råd, men har du overhovedet overvejet størrelsen på din nuværende stol? Der er mange, som slet ikke skænker størrelsen på stolen en tanke, når de skal finde den bedste kontorstol til deres behov. Men det er bestemt ikke lige meget, om du vælger en sværvægter eller en lille let model, da forskellige kroppe naturligt nok har forskellige behov.

Sadelstole er med god grund populære. Stolenes udformning indbyder til naturlig variation af dine arbejdsstillinger, hvilket er et stort plus. Er du lille og smal, kan sadelstolene dog være lidt brede og give et uhensigtsmæssigt vrid i dine hofter. Er du derimod høj og bred, anbefaler vi en stol med god volumen og høj gas, der kan understøtte din krop og hæve stolen til en god siddehøjde for dig.

Nogle stole har høj vandring, når de kommer fra producenten, mens det er noget, du kan købe til mange modeller, der har en almindelig gaspatron som standard. Der findes også ekstra robuste stole som f.eks. en 24-timers kontorstol, som er gennemtestet og velegnet til personer på op til 150 kg. Emma har udvalgt 5 fantastiske stole fra vores sortiment - find dem her.

Stolens features

På det tekniske plan er der forskellige funktioner, som det er godt at være opmærksom på, inden du beslutter dig for, hvilken stol du skal købe.

 • Armlæn. Hvis du sidder mest ved et skrivebord og arbejder på din computer, er det en smagssag, om du har lyst til at have armlæn på din kontorstol. Taler du derimod meget i telefon, både med og uden head set, er armlæn en god idé, da det giver mulighed for flere hvilepositioner, også for armene, når du sidder tilbagelænet i stolen. Armlæn kan ofte af- og påmonteres, så det er en fleksibel feature på stolen.
 • Ryglæn. Skal din stol være let i konstruktionen og have en meget åndbar ryg, kan du vælge en stol med netryg. Det øger ventilationen og er godt, hvis du ofte har det meget varmt. Er god tyngde i ryggen vigtigere for dig, kan en læderstol med høj ryg, eller en chefstol om man vil, være en god stol for dig. De fås i flere versioner, men giver alle følelsen af en god støtte i kraft af deres størrelse. Endelig kan det være, at en helt klassisk kontorstol med mellemhøj ryg og god polstring er det du skal bruge. Her skal du fokusere på om stolen har gode indstillingsmuligheder, som vippefunktion, mulighed for at indstille sædedybden og at det er nem at højdejustere stolen.
 • Hjul. Du kan også overveje, hvilke hjul din stol skal have, afhængigt af hvilket gulv der er, der hvor du sidder. De fleste af stolene i vores sortiment har hjul, der passer til hårde gulve så som laminat, linoleum, vinyl og trægulve, men sidder du et sted med gulvtæppe, kan det være, at du skal have andre hjul end dem der er på stolen som standart. I alle tilfælde kan det være en god idé at anskaffe et stoleunderlag, da det mindsker sliddet på alle gulvtyper og gør, at du kan bevæge din stol rundt uhindret.

Når du har fundet den rette stol, er der nogle gode hjælpemidler, som kan gøre din arbejdsstilling endnu mere hensigtsmæssig og behagelig. Læs med her og find det tilbehør til kontorarbejdet, som du har brug for.

Relaterede artikler

Vi har samlet en masse nyttig og vigtig information til dig, der skal vælge den helt rette stol til dig selv eller dine kollegaer.