• Fri fragt over 799 kr. ekskl. moms
 •  |  Dag til dag-levering
 •  | Trustpilot
CSR  |  Omtanke  |  Kundeservice 

Sådan vælger du mus, tastatur og skærm

Senest opdateret 14. marts 2022

Vælg mus, tastatur og skærm
Bruger du meget tid ved din computer? Og oplever du af og til gener i nakke, skuldre og arme? Så er du ligesom de fleste mennesker, der arbejder på kontor. Det er svært at reducere arbejdstiden foran skærmen, men du kan til gengæld sørge for, at din skærmarbejdsplads er i orden. Her er de allervigtigste arbejdsredskaber musen, tastaturet og skærmen. Læs med og få gode råd fra Lomax’ elektronik-ekspert, Henrik Langebek, som her forklarer, hvordan du vælger de helt rigtige arbejdsredskaber.

Prioritér en god mus – og gerne flere forskellige

Der findes et væld af forskellige typer af mus og pegeredskaber, og det kan derfor være svært at finde ud af, hvilken du skal vælge, men følgende tips kan hjælpe dig:

 • Test forskellige mus og pegeredskaber – det er individuelt, hvad der fungerer bedst for den enkelte. Alle mus og pegeredskaber er designet forskelligt med hensyn til, hvordan du bruger din hånd og dine fingre. Snak derfor med din chef om at bestille nogle forskellige mus og pegeredskaber hjem til afdelingen, så du og dine kolleger har mulighed for at afprøve og skifte mellem flere forskellige.

Person bruger rollermouse
 • Undersøg hvilket redskab, der passer til lige netop dit arbejde. Forskellige arbejdsopgaver stiller forskellige krav til din mus eller dit pegeredskab – måske du i virkeligheden ville have glæde af forskellige redskaber til forskellige arbejdsopgaver. Sidder du f.eks. foran computeren i mange timer hver dag, er en ergonomisk mus et godt valg, men arbejder du med grafisk arbejde, vil en tegneplade gøre dit arbejde lettere.

 

Populære mus og pegeredskaber

Person skriver på tastatur

Brug et godt tastatur med de rigtige funktioner

Ligesom det gør sig gældende med mus og pegeredskaber, findes der et stort udvalg af forskellige former for tastaturer, så følg denne tjekliste til at vælge det helt rigtige tastatur:

 • Afprøv forskellige tastaturer – mange har særlige ergonomiske og specielle funktioner. Det vigtigste er, at det passer bedst til dig og dine behov. Arbejder du f.eks. med tal og data, er det vigtigt med et numerisk tastatur, mens du skal vælge et opdelt ergonomisk tastatur, hvis du vil have en bedre skrivestilling og aflaste dine hænder. Og til kontoret er det en god idé at vælge et tastatur med lydløse taster, så du ikke forstyrrer dine kolleger, når du taster på livet løs.

 • Overvej et trådløst tastatur. Du slipper for irriterende ledninger ved din arbejdsstation og kan nemt tage det med, hvis du har behov for det.

 • Benyt dig mest muligt af genvejstaster – det kan aflaste din musearm. Lær genvejene i de programmer, du bruger mest, så du slipper for at belaste din arm med alt for mange klik på musen.

 

Populære tastaturer

Benyt en stor skærm uden reflekser

Når du skal købe ny skærm, er der tre ting, du skal være særligt opmærksom på – og derudover er der et par andre ting, du kan vælge at tage med i dine overvejelser:

 • Overvej størrelsen på skærmen. Gå efter en skærm på 24” eller større, så du har et godt, stort arbejdsområde, hvor du har plads til at have flere dokumenter og vinduer åbne på en gang. Måske har du endda brug for to skærme, hvis du arbejder i flere programmer samtidig.

 • Vælg en skærm, du kan vippe og justere i højden. Ud fra et ergonomisk synspunkt er det vigtigt med en skærm, du kan indstille til netop din arbejdsstilling, så du undgår unødige spændinger.

Person ved skærme
 • Vær opmærksom på billedkvaliteten, herunder opløsning og responstid – og at skærmen er refleksfri, så du undgår genskin fra vinduer og lamper. Gå efter en opløsning på minimum 1920 x 1080 pixels, så du har god plads til at gennemse websteder eller sammenligne dokumenter side om side. Til almindeligt brug kan du nøjes med en responstid på syv millisekunder, som er den tid, det tager for en pixel at ændre farver.

 • Overvej ekstra funktioner. Har du eksempelvis behov for indbyggede højttalere og 3D? Skal det være LCD eller LED-teknologi? Eller hvilke og hvor mange forskellige indgange (f.eks. HDMI), har du brug for? Mens LCD-skærme bruger fluorescerende lys som lyskilde, bruger LED-skærme lysemitterende dioder, som giver bedre kontrastforhold og er bedre for dine øjne. En anden fordel er, at LED bruger mindre strøm end LCD. Hvad angår indgange i din kommende skærm, er det vigtigste at tjekke, at den passer til de enheder, du skal tilslutte.

 • Overvej et filter til påsætning. Det kan beskytte mod nysgerrige blikke eller genskær, så risikoen for hovedpine og synsforstyrrelser bliver mindre. Mål skærmens billedfelt for at finde det filter, der passer til netop din skærm.

 

Populære monitorer og skærme

Måske du også er interesseret i