• Fri fragt over 799 kr. ekskl. moms
  •  |  Dag til dag-levering
  •  | Trustpilot
CSR  |  Omtanke  |  Kundeservice 

Forbud mod lysstofrør: Derfor skal du skifte til LED nu

Senest opdateret 12. juli 2023

Forbud mod lysstofrør

Den 24. august 2023 er det ikke længere tilladt at importere eller producere de mest almindelige lysstofrør i EU, og det kommer til at ramme næsten alle danske arbejdspladser. Læs alt om de nye ændringer, og hvorfor du bør skifte til LED på arbejdspladsen med det samme.

Vær på forkant med LED

På de fleste danske arbejdspladser hænger der typisk T5 og T8-lysstofrør, men det er tid til at sige farvel til de traditionelle lysstofrør, for EU har besluttet at udfase rørene. Dette er en del af EU's indsats for at reducere brugen af farlige stoffer i elektrisk udstyr – stoffer, der er ekstremt skadelige for både mennesker og miljø. 

Selv om din virksomhed fortsat kan benytte lysstofrør, der allerede er købt eller taget i brug, og forhandlere må sælge ud af deres tilbageværende lagre, er det en god idé at skifte til LED-belysning i din virksomhed allerede nu. Både af hensyn til driftsomkostningerne og miljøpåvirkningen, men også for at undgå leveringsproblemer, når de nye regler træder i kraft.

Læs mere om forbuddet hos Energistyrelsen.

Lysstofrør i loftet
Lysstofrør affaldssortering

Gevinst for miljø og sundhed

LED-lys er ikke kun mere energieffektive, men de er også bedre for miljøet. Traditionelle lysstofrør indeholder nemlig kviksølv, som er en af de farligste miljøgifte, der findes. Det bliver spredt via luft og vand, når produkter med kviksølv bliver affaldssorteret forkert. Selv i meget lave koncentrationer kan det forårsage alvorlige skader på nervesystemet og påvirke indlæringsevnen hos børn. Men ved at skifte til LED-lys kan vi spare miljøet og vores sundhed for næsten 3 tons kviksølv frem mod 2035. 

Når din virksomhed skal bortskaffe de gamle lysstofrør, er det vigtigt at håndtere dem korrekt. Mindre virksomheder skal aflevere dem som farligt affald på genbrugspladsen, hvor der er særlige tønder til disse pærer, mens større virksomheder har en speciel indsamlingscontainer stående. På den måde bliver gamle rør behandlet miljømæssigt korrekt, og kviksølvet risikerer ikke at havne i naturen ved forbrænding.

Spar penge

Selv om der kan være en række udgifter ved at skifte til LED, er der på sigt tusindvis af kroner at spare på elregningen, og miljøet vinder også. Frem til 2035 vurderer EU, at udfasningen af T5 og T8-lysstofrør vil spare EU-landene for cirka 220 mia. kr. i energi.

LED-lys har både en længere levetid, hvilket reducerer udgifterne til udskiftning og vedligeholdelse, og et lavere energiforbrug, hvilket reducerer elforbruget og derved elregningen betydeligt. Samtidig giver LED et bedre lys, som beviseligt øger dine medarbejderes produktivitet. Derfor giver det mening at skifte alt lys til LED hurtigst muligt.

Hvis du ønsker at se, hvad din virksomhed potentielt kan spare ved at skifte til LED, kan du benytte den gratis LED-beregner på SparEnergi.dk.

LED-lys

Fordele ved LED frem for lysstofrør

LED-lys:

  • Er billigere. LED-lys bruger mindre strøm og er med til at reducere din virksomheds energiomkostninger. 
  • Holder længere. Et traditionelt lysstofrør holder typisk 20.000 timer, mens et LED-rør holder 30-50.000 timer. Det betyder færre udskiftninger og dermed lavere vedligeholdelsesomkostninger.
  • Lyser bedre. Lyskvaliteten bliver forbedret ved at skifte fra lysstofrør til LED, som har en højere lysstyrke, er bedre til at gengive farver og fås med forskellige farvetemperaturer. Det er vigtigt for et godt arbejdsmiljø.
  • Skåner klima og miljø. LED-lys har en mindre klimapåvirkning og indeholder ingen tungmetaller.

Ofte stillede spørgsmål om lysstofrør og LED-lys

Hvornår udgår lysstofrør?

Det bliver forbudt at sende nye T5 og T8-lysstofrør på markedet den 24. august 2023, men det er stadig tilladt for forhandlere at sælge ud af deres lagre herefter.

Hvordan virker et lysstofrør?

Et lysstofrør består af et glasrør, hvor ultraviolet stråling omdannes til synligt lys ved hjælp af kviksølvdampe og ædelgasser.

Hvordan skifter man lysstofrør til LED?

Udskiftning til LED er nemt. LED-rørene har samme diameter, længde og sokkel, som de traditionelle lysstofrør.

Hvad er LED-lys?

LED står for ”Light Emitting Diode”, der udsender lys ved at sende strøm gennem dioden.

Relaterede artikler