• Fri fragt over 799 kr. ekskl. moms
  •  |  Dag til dag-levering
  •  | Trustpilot
CSR  |  Kundeservice 

Derfor skal du vælge LED-lys på kontoret

Senest opdateret 08. oktober 2021

Kollega i opkald på kontor
LED-lys er populært hos danskerne som aldrig før, både i virksomhederne og i privaten. Men hvad er LED-lys egentlig? Hvilke fordele giver det dig som virksomhed, og hvad skal du være opmærksom på, hvis du overvejer at udskifte dine nuværende lyskilder med LED-lys? Læs med og få 4 gode grunde til at vælge LED-lys på kontoret fra Lomax’ belysningsekspert, Nicolaj Vigel Hansen.
 

LED-lys - kort forklaret

Forkortelsen LED stammer fra Light Emitting Diode – oversat til dansk, diode som udsender lys. LED er en relativt ny teknologi skabt af halvledermateriale, der bl.a. gør at LED-lys bruger markant mindre energi end traditionelle lyskilder.

  1. Lumen (lysstyrke): Lysstyrken af LED-lys måles i lumen, hvor lysstyrken på gløde- og halogenpærer måles i watt. Lumen angiver således den samlede mængde lys, LED-lyskilden udsender – jo højere lumen er, jo mere kraftigt og skarpt er lyset.

  2. Kelvin (farvetemperatur): Lysets farvetemperatur måles i Kelvin, og angiver hvorvidt lyset er koldt eller varmt. Jo lavere Kelvinværdi, jo varmere er lyset.

  3. CRI/Ra (farvegengivelse): CRI (Color Rendering Index) eller RA angiver hvor præcis lyskildens farvegengivelse er, altså hvor god lyskilden er til at gengive farve ift. sollys. CRI måles på en skala fra 0-100 % - jo højere CRI eller Ra, jo bedre farvegengivelse.

Sænker strømforbruget

Benytter du LED-lys sænker du formentlig din el- og energiregning markant. Det skyldes at LED-teknologien er bevist markant mere effektiv end traditionelle lyskilder som gløde- og halogenpærer, når elektriciteten skal omdannes til lys.

”Faktisk er LED-teknikken efterhånden blevet så effektiv, at førende LED-pærer på markedet kan måles til at være mindst tre gange så effektive som almindelige halogenpærer, og helt op til 8 gange så effektive som glødepærer”, lyder det Lomax’ belysningsspecialist, Nicolaj Vigel Hansen.

Frithængende rektangulære LED-lamper
Smilende kollega med kolleger i baggrund

Forlænger lysets levetid

Selvom det kan være en større afskrivning at skifte fra almindeligt lys til LED-lys i din virksomhed, så er det ifølge Vigel Hansen, en god investering på længere sigt.

”LED-lys har overordnet set en radikalt længere levetid end almindelige lyskilder, som vi kender dem, bl.a. fordi de er mere robuste end f.eks. lysstofrør, halogenspots og glødepærer m.fl.”, lyder det fra belysningsspecialisten, og han uddyber:

”Typisk vil LED-pærer have en levetid på mellem 30-50.000 timer. Det betyder at der ikke er den store vedligeholdelse, for der er ikke samme behov for at udskifte pærerne med jævne mellemrum.”.

Tænder med det samme

En anden fordel er ifølge Vigel Hansen, at LED-lys tændes øjeblikkeligt, og derudover kun afgiver begrænset varme.

”LED-lys tænder med det samme du trykker på kontakten eller går forbi lyssensoren. Det skyldes at LED-lys ikke skal ”varmes op” først.”, forklarer han og uddyber: ”Modsat lysstofrør, halogenlamper, spots osv., så bliver LED-lys ikke specielt varmt, hverken over kort eller længere tids brug, da LED-lys har en lavere driftstemperatur. Derfor afgiver lyset mindre varme.”.

Den lavere varmeafgivelse gør det derfor også lettere at placere lyskilderne, ligesom LED-lyskilder kan placeres tættere uden at man skal bekymre sig om brandfare.

Sløret LED-lys baggrund
Hyggeligt kontormiljø med LED-lys

Bedre farvegengivelse og funktioner

I dag har langt de fleste LED-lyskilder et CRI-niveau på mellem 80-100, og gengiver derfor farver væsentligt bedre end gløde-, halogen-, og sparepærer. Og ofte har du også mulighed for selv at styre lysstyrken.

”Der findes efterhånden masser af rigtig gode lamper derude, som kun er beregnet til LED-lys. De kommer ofte også med flere funktioner, så du f.eks. kan veksle mellem koldt og varmt lys og dæmpe lyset efter behov.”, afslutter belysningsspecialisten og tilføjer med et smil: ”Men ikke alle lamper er beregnet til LED-lys, og det er heller ikke alle lyskilder der kan dæmpes eller styres – så husk at være opmærksom på funktionerne inden du køber.”.

Få mere inspiration