• Fri fragt over 800 kr. ekskl. moms
  • /  Dag til dag-levering  /  Nyhed - hjemmelevering
  • Trustpilot
Arbejdslys

Sådan får du et godt arbejdslys

Et godt arbejdslys virker positivt på arbejdsmiljøet og din trivsel. Er der et ordentligt lys, der hvor du sidder og arbejder? Få tips til godt arbejdslys her.

Senest opdateret 13. januar 2020

Et godt arbejdslys virker positivt på arbejdsmiljøet og din trivsel. Er der et ordentligt lys, der hvor du sidder og arbejder? Og hvad er ordentligt lys egentlig? Både for meget og for lidt lys kan give hovedpine og gøre dig ineffektiv. Derfor giver det mening at tjekke lyset.

Godt lys når du arbejder

Lyset kommer fra flere kilder. Løsningen i et rum med kontorarbejdspladser er ofte denne: dagslys + generelt lys i loftet + en arbejdslampe ved skrivebordene. En udmærket kombination, som kan opfylde hovedreglen om, at lys skal passe til det arbejde, der udføres. Men hvis det skal fungere optimalt, bør du være opmærksom på, hvor lyset kommer fra i rummet og hvilke lamper, du vælger.

Dagslys

Sæt skrivebordene, så I sidder med siden til dagslyset/vinduerne.

Lyset i loftet

Kan fx være lysstofrør. Der skal være nok af dem, lyset skal være jævnt og der må ikke være mørke områder i rummet.

Din arbejdslampe på bordet

Placer den gerne, så lyset kommer ind fra siden. Under øjenhøjde. Det er vigtigt, at den ikke blænder dig. En god arbejdslampe med justerbar arm giver dig mulighed for at tilpasse lyset – både til dine arbejdsopgaver og dine arbejdsstillinger. På nogle lamper kan du ændre på farvetemperaturen, fx fra 3000K – 6000K (lysets farve målt i kelvingrader, K), hvor 3000K svarer til det normale kontorlys fra en glødepære eller lysstofrør, og 6000K svarer til kraftigt sollys.

Gerne lys fra siden og indirekte lys

Lyse lofter og vægge kan reducere blænding fra dagslys eller det kunstige lys. Ifølge branchevejledningen fra BAR Kontor kan det derfor være en god ide, at en smule af lyset fra den generelle belysning rammer både lofter og vægge og derved bliver indirekte.

Et ordentligt lys er altså:

  1. Lys der er tilpasset dit arbejde plus en god kombination af dagslys og kunstigt lys.
  2. En arbejdslampe med en fleksibel ”arm”, som du kan indstille, gerne også kunne justere lysstyrken på. Husk at lyset skal være under øjenhøjde.
  3. Arbejdslys, der er koncentreret direkte på dit arbejde, sammen med jævnt lys i loftet.

Desuden er det vigtigt, at du sidder med siden til dagslys og ikke bliver blændet af lyskilder. Undgå lamper, der lyser på dig bagfra (giver skygger og spejling i din skærm).

LED sparer på energien

LED-lamper bruger kun lidt strøm og har en levetid på mange tusinde brændetimer. Derfor kan de lyse i årevis og spare ressourcer. LED betyder Light Emitting Diode eller lysdiode og er en teknologi, der hele tiden er under udvikling. Du kan også få spotpærer og lysstofrør i LED.

Vidste du også...

  • At kravet er 500 lux ved læsning, skrivning og arbejde ved tastaturet?
  • At du også kan få den klassiske arkitektlampe med LED?
  • At en 40-årig har behov for ca. dobbelt så meget lys som en 20-årig?