• Fri fragt over 799 kr. ekskl. moms
  •  |  Dag til dag-levering
  •  | Trustpilot
CSR  |  Omtanke  |  Kundeservice 

Sådan vælger du den rigtige projektor

Senest opdateret 27. januar 2020

Vælg den rigtige projektor
Vi guider dig til at vælge den rigtige projektor. Vi giver dig tips om lysstyrke, opløsning og afstand samt andre gode råd til at træffe det rigtige valg.

Projektoren har gjort sit indtog i hjemmet såvel som på arbejdspladsen. Det er næsten umuligt at forestille sig et mødelokale, klasseværelse eller en konferencesal uden. Det kan dog synes en smule uoverskueligt, når man skal vælge én for første gang, men det er faktisk ikke så kompliceret. Vi har samlet nogle gode råd, så du nemt og trygt kan vælge den rigtige projektor.

De 3 vigtigste spørgsmål

Inden du vælger en projektor er det vigtigt, at du gør dig klart:

  • Hvad skal den bruges til?
  • Hvordan er lysforholdene i rummet?
  • Skal den kunne transporteres eller være fast i ét rum?

Teknikken

Man slipper ikke uden om en smule nørderi, når den rette projektor skal vælges. Det er især vigtigt, at du sætter dig ind i lysstyrkeafstand og opløsning.

Projektorers lysstyrke angives i ANSI-lumen. De laveste lystyrker ligger fra 1000-2500 ANSI-lumen og er især egnet til mindre lokaler med lavt lysniveau.

Mellemniveauet ligger fra 2500-4500 og er velegnende til eksempelvis mødelokaler med plads til ca. 100 mennesker og normalt lysindfald.

Det højeste niveau ligger fra 4500-6000 og er godt til store, lyse konferencesale med plads til mange mennesker.

Afstanden fra projektor til skærm og skærmens størrelse spiller også en vigtig rolle.

Man inddeler hovedsageligt i tre kategorier; Normal Throw, hvor projektoren befinder sig op til tre meter fra skærmen, har man brug for at projektoren er tættere på lærredet, kan man vælge en Short Throw eller Ultra Short Throw model. De fleste af Lomax projektorerne er Normal Throw.

Opløsningen kan groft sagt inddeles i fire kategorier, rangeret fra den dårligste til den bedste opløsning: XGA 1024x768, HD 1280x720, WXGA 1280x800, FULL HD 1920x1080.

HD-opløsningen er især gode til hjemmebrug, men skal der spilles spil eller vises film, hvor billedet skal stå knivskarpt, skal du vælge en FULL HD-løsning.

XGA er den mest udbredte til fremvisninger og fungerer fint til eksempelvis PowerPoint-præsentationer i mødelokalet.

Skal der vises længere filmklip eller meget detaljerige diagrammer og tabeller, er en WXGA eller en FULL HD-løsning det, du skal gå efter.

Gode råd til valg af projektor

Selvom du måske allerede nu har en god idé om, hvilken slags projektor du skal vælge, har vi samlet et par sidste gode råd.

I mødelokalet

Da stort set alt oplægsrelateret skrives ind i digitale dokumenter, Power Points eller Excel-ark, er mødelokalernes tekniske udstyr afgørende for at kunne afholde informative og produktive møder og fremlæggelser. For at undgå oplægsholderens forstyrrende skygge er det en god idé at vælge en projektor, der er placeret tæt på lærredet. Tænk desuden over lysindfaldet og lysstyrken i rummet.

Konferencen eller forelæsningen

Da konferencesale og auditorier er beregnet til, at mange mennesker skal kunne se og høre det samme på én gang, er de derfor oftest udstyret med nogle store fremvisningslærreder. Vær derfor opmærksom, på at projektoren har en høj opløsning – også i widescreen-format. Store lokaler er svære at lysdæmpe, så det er vigtigt, at du vælger en projektor med høj ANSI-lumen.

På farten

Har du et arbejde, der kræver en del oplæg eller fremvisninger ude af huset, kan det være rart at have sit eget udstyr med, så du er sikker på, at du altid har det, du skal bruge lige ved hånden, og at det virker. Så du kan holde det bedste foredrag, lige meget hvor du befinder dig.

Privat

Hvis du som mange andre har set dig lun på en hjemmebiograf, så du kan se film på et stort lærred eller invitere vennerne over til ekstravagante Champions League-aftener, er det oplagt at vælge en projektor med Short Throw og lav ANSI-lumen, da de fleste rum i privatboliger er forholdsvis små og kan lysdæmpes tilpas meget til at få en god billedkvalitet. Skab den sjoveste karaokefest i stuen den ene aften og en hyggelig biografstemning dagen efter – din familie og dine venner vil elske dig for det.