• Fri fragt over 799 kr. ekskl. moms
 •  |  Dag til dag-levering
 •  | Trustpilot
CSR  |  Omtanke  |  Kundeservice 

Sådan rengør du dine elektroniske devices

Senest opdateret 16. februar 2022

Person bruger mikrofiberklud på smartphone
Mange af os kan slet ikke undvære dem, de elektroniske devices. Alligevel glemmer vi også at rengøre dem, og det betyder, at de fleste går rundt med omvandrende bakteriebomber i lommerne. Så hvordan rengør du din smartphone, din tablet og dine ear-pods korrekt, og hvor ofte skal du egentlig rengøre dem? Læs med når ekspert Henrik Langebek giver gode råd til rengøring af elektroniske devices.

Eksperten anbefaler -Følg anvisningerne

Følg altid producentanvisningerne før du rengør dine devices. Så simpel lyder anbefalingen fra ekspert, Henrik Langebek. Selvom anbefalingen er simpel, er den vigtig og skyldes, at nogle producenter afkræver ganske enkelt specifikke fremgangsmåder eller særlige rengøringsprodukter, f.eks. Apple. Følges anvisningerne ikke, risikerer du faktisk at garantien bortfalder, hvis et produkt beskadiges under rengøring.

I forlængelse giver Henrik Langebeck også følgende råd, når du rengør dine elektroniske devices:

 • Brug ikke almindeligt papir og klude til din rengøring – du risikerer at ridse overflader på skærme
 • Undgå at få rengøringsvæsker ind i taster, skærme og indgange – det kan beskadige hardwaren i dit device
 • Benyt kun rengøringsprodukter med høj alkoholprocent – og helst produkter med alkoholprocent på over 70 %
 • Rengør jævnligt dine devices – gerne minimum 2-3 gange om ugen for de devices, du bruger dagligt
   

Hvor samles snavs i devices

Snavs, støv, hudfedt fra fingre, madrester eller det der er værre. Alt sammen er det blot noget af det vores devices, og særligt smartphones, udsættes for dagligt. Her samler skidtet sig typisk omkring områderne:

 • I og ved stik til indgange, f.eks. opladningskabler til smartphones og USB-porte på computere
 • Over og under bunden af musen, f.eks. omkring hhv. scroll-hjul og optiske sensorer 
 • Bag ved batteridæksler på smartphones, mus og tastaturer, og rundt i kanten af skærme

Uanset rengøring vil snavs altid ophobe sig. Gør det derfor til en god vane, jævnligt at rengøre dine devices. 

 

USB-port på laptop vist fra siden
Skærmrens og mikrofiberklud i brug

Hvilke klude og papir må du bruge

Hvad enten det er smartphones, tablets og computere eller noget helt tredje, så tåler elektronik sjældent rengøring med forkert udstyr. Det fører ofte blot til uønskede væskeskader, ridser og det er der værre.

Derfor skal du ikke benytte almindelige papirruller, klude og vand fra hanen, det er no-go. Brug i stedet rense- og rengøringsservietter, mikrofiberklude, fnugfrie klude, skærmrens, rensesprays og lignende, der er særligt beregnet til rengøring af elektronik.

Og sidder snavset ekstra fast, så brug rengøringsprodukter med høj alkoholprocent, og helst +70%. De fordamper hurtigere, og efterlader ikke fugt i dine devices.

Nem og effektiv rengøring af elektronik

Hvordan fjerner du snavset

Elektronik er sart og følsomt materiale, der let går i stykker, særligt på skærme. Derfor er en god tommelfingerregel når du rengør, aldrig at trykke hårdt. Kør i stedet f.eks. en mikrofiberklud let frem og tilbage over det område, hvor snavset sidder fast.

Og er snavset hårdfør ved f.eks. USB-indgange, så er godt staldtip at benytte en tør vatpind. Løsnes skidtet ikke, så dup forsigtigt vatpinden med en smule destilleret vand, så snavset har lettere ved at hænge fast ved vatpinden – og voila, så fjernes skidtet.

Person rengør tastatur med vatpind
Person udenfor med air pods i ørerne trykker på smartphoneskærm

Rengøring af ear-pods vs høretelefoner

På over-ears, altså høretelefoner der sidder uden på øret, samles skidt og støv på ørepuder og bøjler, mens det for in-ears, altså høretelefoner der sidder inde i øret (også kaldet ear-pods), ofte samles i elektronikken, ikke udenpå.

Uanset typen på dine høretelefoner bør du altid benytte en tør, fnugfri klud til rengøringen. Brug aldrig væske eller skarpe genstande eller slibemidler, så ødelægger du elektronikken.

Og når du alligevel er i gang, så rengør også dit etui eller smartcase. Brug den samme klud, evt. let fugtet med isopropylalkohol, og lad casen tørre efterfølgende – så er den ren igen på ingen tid.

Hvor ofte skal du rengøre

Det tager ikke mange minutter at køre en klud over skærmen, musen, tastaturet osv., inden du får går på weekend eller når du møder ind mandag morgen. Netop derfor er det også en god idé at gøre jævnlig rengøring af din elektronik til en god vane.

Derfor anbefales det også, at du jævnligt rengør elektronikken, og især de devices du er i kontakt med på daglig basis. Det gælder særligt din smartphone og tablet, og ikke mindst høretelefoner, tastatur og mus – dem bør du som minimum rengøre 2-3 gange om ugen, for at forebygge at bakterierne samler sig.

Person sidder med smartphone foran laptop

Andre kunder læser også