• Fri fragt over 799 kr. ekskl. moms
  •  |  Dag til dag-levering
  •  | Trustpilot
CSR  |  Omtanke  |  Kundeservice 

Øg din sundhed - stå op ved skrivebordet

Senest opdateret 27. november 2020

Person står op ved skrivebord og arbejder
Vi har dem alle, de gode intentioner om at leve sundere og få dyrket regelmæssig motion. Selvom vores intentioner er gode, kan det dog alligevel være en udfordring rent faktisk at komme i gang – og særligt, hvis det gælder omfattende livsstilsændringer. Heldigvis er det ikke alle sundhedsråd, som kræver den helt store indsats eller omfattende ændringer i din livsstil. For én af måderne du øger din sundhed markant på, er ved at stå op ved dit skrivebord.

Sid mindre ned 

Stillesiddende arbejde er blevet hverdagskost for de fleste danskere, og mange af os er endda også slemme til at sidde for meget ned, når vi har fri. Det skyldes bl.a., at vi sidder ned, når vi kører i bil og pendler med offentlig transport, og ikke mindst fordi vi smider os på sofaen, når vi kommer hjem fra arbejde.

Faktisk viser undersøgelser, at vi i gennemsnit sidder ned 12 timer om dagen, når vi er vågne, og lægges det sammen med den tid, vi sover om natten, så sidder vi ned i langt størstedelen af døgnets 24 timer. Det er desværre ikke sundt for os. Jo mere du sidder ned og glemmer at stå op, jo større belastning udsættes din krop for. Og herved øges risikoen for bl.a. diabetes, overvægt og hjerte-kar-sygdomme.

Derfor er det vigtigt, at du står op i løbet af arbejdsdagen - vigtigere end du måske tror. Din krop har nemlig brug for muskelaktivitet, og det får du bl.a. ved at stå op ved skrivebordet. Få flere ergonomiske råd til mere bevægelse i hverdagen her.

Stå mere op og øg din forbrænding

Din krop forbrænder 0,7 kalorier mere, når du står op, end når du sidder ned. Det lyder måske ikke af meget, men lavpraktisk har det enorm betydning for din forbrænding. Står du f.eks. op blot to timer dagligt, kan du forbrænde helt op til 84 kalorier om dagen, hvilket svarer til hele 20.160 kalorier om året. Omregnes det til fysisk aktivitet, kan det sidestilles med, at du løber 6 maratoner om året! 

Udover at forbrænde flere kalorier, så kan dét at stå op, også have en generel positiv indvirkning på din sundhed og velvære. Det vil f.eks. kunne komme til udtryk ved, at du oplever at have mere energi og øget produktivitet, ligesom din kropsholdning og dit fokus forbedres, når du står mere op. Nogle mennesker oplever sågar, at ryg- og nakkegener helt forsvinder, hvilket kan hænge sammen med, at stående arbejde giver dig muligheden for at variere dine arbejdsstillinger i løbet af arbejdsdagen.

Aflast din krop, når du står op

Selvom det er sundt for både krop og hoved at stå op, så kan det også være hårdt for både fødder, ben, ryg og hofter, særligt når du står op i længere tid. Det gode er, at det giver dig anledning til at få endnu en god vane – og den gode vane er aflastning.

Brug f.eks. aflastningsmåtter og fodstøtter, som både styrker din balance og hjælper dig med at fordele vægten af belastning på dine fødder, ligesom de giver dig mulighed for at stå op i længere tid. Og gør det til en vane, altid at have et par skiftesko stående på kontoret, hvis dine fødder eller led bliver ømme – det lyder af lidt, men hjælper meget. Du find flere tips til en god stående arbejdsstilling her.

Følg disse 3 tips og kom nemt i gang med at stå mere op

  • Benyt dig af et hæve/sænkebord, og gør det til en vane, at køre bordet op, inden du går til frokostpause, eller når du går hjem fra arbejde. På den måde starter du med at stå op, når du har spist eller møder ind om morgenen.

  • Sæt en alarm på din telefon til at give besked f.eks. én gang i timen, så du kommer op at stå oftere i løbet af dagen. Start f.eks. med at stå op et kvarter pr. alarm og øg tiden efter behov og lyst. Jo mere du står op, jo mere vænner du dig også til det.

  • Hold dine møder stående eller som 'walk and talks'. Tag f.eks. dit næste teammøde omkring kaffemaskinen i stedet for på kontorstolen eller afhold din 1:1-samtale på en frisk gåtur. På den måde bevæger du dig mere, får ny energi til arbejdsdagen og varierer samtidig dine arbejdsstillinger.