• Fri fragt over 799 kr. ekskl. moms
 •  |  Dag til dag-levering
 •  | Trustpilot
CSR  |  Kundeservice 

Hjemmekontor - Hvad siger arbejdsmiljøloven?

Senest opdateret 19. januar 2021

Hjemmekontor ifølge arbejdsmiljøloven
For mange mennesker kan det være belejligt, og for nogle endda nødvendigt, at arbejde hjemme fra en eller flere dage om ugen. Og alle tendenser siger da også, at vi i fremtiden vil se mange flere ’gå på arbejde’ fra hjemmekontoret end hidtil. Men hjemmearbejde bliver kun en succes, hvis rammerne er i orden, og du har et godt fysisk arbejdsmiljø. Læs med og få helt styr på, hvordan du indretter et hjemmekontor, der lever op til kravene i arbejdsmiljøloven.

Hvilke krav stiller arbejdstilsynet til dit hjemmekontor?

Arbejdsmiljøloven foreskriver, at en række krav skal overholdes, hvis du arbejder hjemme fra mindst én dag om ugen eller i gennemsnit to timer dagligt – krav som er til for at sikre dit velbefindende og din produktivitet. Det er de samme krav, der stilles til dit hjemmekontor som til din arbejdsplads på jobbet. 

Kravene fra arbejdstilsynet siger, at din arbejdsgiver har pligt til at sørge for, at dine arbejdsforhold er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarlige – både på din arbejdsplads og på dit hjemmekontor. Men retningslinjerne fra arbejdstilsynet siger dog også, at du som medarbejder skal hjælpe til med at sikre, at arbejdsforholdene på din hjemmearbejdsplads er forsvarlige, fordi din arbejdsgiver ikke er berettiget til at kontrollere arbejdsforholdene i dit hjem. 

Vær i øvrigt opmærksom på, at din arbejdsgiver ikke har pligt til at betale for indretningen af dit hjemmekontor.

Hvordan skal hjemmearbejdspladsen indrettes?

Ifølge arbejdsmiljøloven skal medarbejderen have passende inventar, så arbejdet kan udføres forsvarligt. Det betyder bl.a., at inventaret skal passe til medarbejderen, som bruger det. Lad os se på, hvilke konkrete krav det stiller til dine kontormøbler og dit arbejdsudstyr.

Din arbejdsstol skal passe til dig

Helt overordnet skal din arbejdsstol kunne justeres, så den passer til dig og dine behov, og så skal den sikre bevægelsesfrihed – det giver jo meget god mening. 

Det betyder, at din arbejdsstol skal:

 • Være stabil
 • Kunne indstilles i højden 
 • Have et sæde med justerbar sædehældning og sædedybde, som kan indstilles uafhængigt af hinanden
 • Have et ryglæn som kan justeres i højden, og som kan stilles skråt.

Har du allerede en ergonomisk kontorstol, som lever op til disse krav, så er det vigtigt, at du indstiller den korrekt. Det samme gælder, hvis du låner en andens kontorstol. Forkert indstilling af din stol kan føre til overbelastningsskader i bl.a. nakke, skuldre og ryg, mens en korrekt indstilling vil kunne støtte dig optimalt, når du sidder på stolen.

Læs mere om, hvordan du indstiller din kontorstol korrekt i denne artikel.

Dit arbejdsbord skal kunne tilpasses din arbejdsstilling

Variation og bevægelse er nøglen til gode arbejdsstillinger, og du har måske allerede hørt en fysioterapeut sige, at: ”Den bedste arbejdsstilling er den næste”. Derfor er det også en god idé med et hæve-/sænkebord, så du har mulighed for at variere din arbejdsstilling mellem at sidde og stå i løbet af din arbejdsdag. Det er dog ikke et krav fra arbejdstilsynet med et hæve-/sænkebord. 

Helt konkret skal dit arbejdsbord ifølge arbejdstilsynet:

 • Være tilstrækkeligt bredt og dybt til at opnå en fleksibel opstilling af din skærm, dit tastatur og andet tilbehør
 • Kunne tilpasses i højden 
 • Have en overflade, som reflekterer mindst muligt.

Læs mere om fordelene ved et hæve-/sænkebord her.

Belysningen på dit hjemmekontor er også vigtig

Dårlig belysning på dit hjemmekontor kan medføre hovedpine og irriterede øjne, hvilket selv sagt påvirker din produktivitet og dit helbred negativt. Det er derfor også nødvendigt at se belysningen efter i sømmene, hvis du har faste dage med hjemmearbejde.

Belysningen på dit hjemmekontor skal ifølge arbejdstilsynet:

 • Være en kombination af almindeligt lys og fokuseret lys på dit tastatur og papirarbejde.
 • Undgå at skabe refleks og blænding på skærmen. 

Det er en god idé at indrette din arbejdsstation ved vinduet, så du får dagslys til dit arbejde. Vær dog opmærksom på, at du ikke må sidde med ryggen mod vinduet, så sollyset giver reflekser og spejlinger på din skærm. Suppler desuden med en god arbejdslampe, som giver fokuseret lys på dit arbejde.

Din skærm, mus og dit tastatur skal også opfylde visse krav

Når du har fast skærmarbejde, altså minimum én dag om ugen eller i gennemsnit to timer dagligt, så kræver arbejdstilsynet, at du anvender et eksternt tastatur og en ekstern mus. I øvrigt bør du også overveje en ekstern skærm, så du er fri for at sætte din bærbare computer på f.eks. en stak bøger for at få den op i højden. 

Din skærm skal ifølge arbejdstilsynet:

 • Kunne justeres ift. lysstyrke og kontrast
 • Stå sådan at der ikke opstår genskin på skærmen (overvej derfor en refleksfri skærm)
 • Kunne vippes og justeres i højden.

Dit tastatur skal ifølge arbejdstilsynet:

 • Passe til dine arbejdsopgaver og arbejdsstilling 
 • Være adskilt fra skærmen.

Din mus skal ifølge arbejdstilsynet:

 • Være let og præcis
 • Have de knapper og funktioner, du har brug for til at udføre dine arbejdsopgaver.

Få gode råd til valg af mus, tastatur og skærm her.

Få et skattefrit hjemmekontor via bruttolønsordning

At indrette et komplet hjemmekontor kan godt være en stor udskrift, og mange ender derfor med at sidde ukomfortabelt ved spisebordet eller i sofaen, når de arbejder hjemme. Her er finansiering via bruttolønsordningen en god løsning, fordi den kan give dig et markant billigere hjemmekontor, end hvis du selv skulle anskaffe inventaret via et privatkøb. 

Læs mere om hjemmekontor via bruttolønsordningen her.

God fornøjelse med indretningen af dit hjemmekontor.