• Fri fragt over 799 kr. ekskl. moms
 •  |  Dag til dag-levering
 •  | Trustpilot
CSR  |  Omtanke  |  Kundeservice 

Hjemmekontor - Hvad siger arbejdsmiljøloven?

Senest opdateret 31. oktober 2023

Forskellige kontormøbler og redskaber på rød baggrund
Der er mange fordele ved hjemmearbejdspladser, og derfor arbejder flere og flere danskere da også jævnligt hjemmefra. Det stiller dog en række krav, men hvilke hjemmekontor regler gælder egentlig, og har du krav på tilskud fra din arbejdsgiver? Læs med og bliv klogere på hvordan du skal indrette din hjemmearbejdsplads efter gældende nye regler for hjemmearbejde.

Hvilke regler for hjemmearbejdsplads gælder ifølge Arbejdstilsynet?

Arbejdsmiljøloven foreskriver, at der gælder samme regler for din hjemmearbejdsplads, som for din normale arbejdsplads. Det betyder, at arbejder du hjemme mindst én dag om ugen eller i gennemsnit to timer dagligt, så skal dit hjemmekontor leve op til en række krav for at sikre dit velbefindende og din produktivitet.

Hertil lyder Arbejdstilsynets krav, at din arbejdsgiver har pligt til at sørge for, at dine arbejdsforhold er sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarlige – både på din arbejdsplads og dit hjemmekontor. Som medarbejder er du dog forpligtet til at hjælpe med at sikre forsvarlige arbejdsforhold på hjemmearbejdspladsen. Det skyldes at din arbejdsgiver ikke er berettiget til at kontrollere arbejdsforholdene i dit hjem.

Det stiller derfor også en række krav til hvilke møbler og arbejdsudstyr, du indretter hjemmearbejdspladsen med. Nedenfor finder du en oversigt over de hjemmearbejde regler du skal være opmærksom på. Læs også Arbejdstilsynets gældende regler for hjemmearbejdsplads her.

Din stol skal passe til dig

En forkert indstillet stol kan føre til overbelastningsskader. Derfor skal din arbejdsstol kunne justeres, så den passer dig, og giver dig bevægelsesfrihed og en god arbejdsstilling. Det betyder, at din arbejdsstol skal:

 • Være stabil
 • Kunne indstilles i højden 
 • Have et sæde med justerbar sædehældning og sædedybde, der kan indstilles uafhængigt af hinanden
 • Have et ryglæn der kan justeres i højden, og som kan stilles skråt

 • Måske har du allerede en ergonomisk kontorstol, der opfylder kravene ovenfor, så husk at indstille din stol korrekt fra starten. Lær hvordan du indstiller stolen her.

  Rød kontorstol på turkisblå baggrund
  Person står ved hævesænkebord på turkisblå baggrund

  Dit bord skal kunne tilpasses i højde

  Måske kender du ordsproget, at næste arbejdsstilling er den bedste? Hvis ikke, så husk godt på det, for variation og bevægelse er nøglen til gode arbejdsstillinger. Derfor er der også krav til hjemmearbejdspladsen fra Arbejdstilsynet om, at dit arbejdsbord skal:

 • Kunne tilpasses i højden
 • Have en overflade, der reflekterer mindst muligt
 • Være tilstrækkeligt bredt og dybt til at opnå fleksibel opstilling af skærm, tastatur og andet tilbehør

 • Hertil er en anbefaling, men ikke et krav, at du benytter et hæve-/sænkebord, der nemt giver dig mulighed for at variere mellem siddende og stående arbejdsstillinger.

  Skal din arbejdsgiver betale din hjemmearbejdsplads ?

  Det korte svar er nej. Selvom der er mange fordele ved hjemmearbejdspladsen betyder det ikke, at du som medarbejder er automatisk berettiget til at få et hjemmekontor via arbejdsgiverbetaling. Faktisk er det en udbredt misforståelse, da din arbejdsgiver ikke har pligt til at betale for indretningen af dit hjemmekontor.

  Dog vælger mange virksomheder alligevel at give deres medarbejdere mulighed for at få et arbejdsgiverbetalt hjemmekontor, f.eks. via en bruttolønsordning eller gennem tilskud til inventar som kontormøbler og skærme.

  Hertil spørger mange også, gælder APV hjemmearbejdsplads? Svaret er ja, det gør det - virksomhedens arbejdspladsvurdering, altså APV, omfatter også hjemmearbejde fra hjemmekontoret.

  Dit arbejdslys må ikke blænde

  Dårligt arbejdslys fører ofte til hovedpine og irriterede øjne, og påvirker både din produktivitet og helbred negativt. Derfor lyder Arbejdstilsynets gældende regler for hjemmearbejdsplads også, at dit arbejdslys skal:

 • Kombinere almindeligt lys og fokuseret lys på dit tastatur og papirarbejde
 • Undgå at skabe refleks og blænding på skærmen

 • Vær derfor opmærksom på, at du indretter hjemmekontor et sted hvor der er dagslys, og sørg for ikke at sidde med ryggen til vinduet. På den måde undgår du bedst sollysets refleksioner og spejlinger på din skærm, og supplér eventuelt med en god arbejdslampe, der giver dig et fokuseret lys ved arbejdsbordet.

  Sort arbejdslampe på turkisblå baggrund
  PC skærm på turkisblå baggrund

  Du skal bruge ekstern skærm mm.

  Selvom mange ikke ved det, er det faktisk et krav, at du anvender hhv. ekstern skærm, mus og tastatur på din hjemmearbejdsplads - altså er det ikke nok bare at bruge tastaturet eller musen på din laptop. Konkret lyder det at din skærm:

 • Skal kunne justeres i både lysstyrke og kontrast
 • Skal kunne vippes og justeres i højden
 • Ikke må stå, så der opstår genskin på skærm.

 • Derudover er det påkrævet, at dit tastatur er adskilt fra skærmen, og passer til din arbejdsstilling og arbejdsopgaver. Hertil skal den mus du bruger være let og præcis, og have de knapper og funktioner, du har brug for til at kunne udføre dine arbejdsopgaver. Få gode råd til hvad du skal vælge her.

  Få et skattefrit hjemmekontor

  Et komplet hjemmekontor kan hurtigt blive en større økonomisk udskrift, men fordi de færreste får tilbudt et arbejdsgiverbetalt hjemmekontor ender mange danskere derfor med at arbejde ukomfortabelt foran spisebordet eller  i sofaen.

  Her kan finansiering via bruttolønsordningen være en god løsning, da det giver dig mulighed for få et skattefrit hjemmekontor, og derved et markant billigere kontor, end hvis du selv skal skaffe og betale alt fra kontorstol og arbejdsbord til skærm og mus.

  Læs hvordan du får et skattefrit hjemmekontor via bruttolønsordning her.

  Mønter og dollartegn på turkisblå baggrund

  Få inspiration til hjemmearbejdspladsen