• Fri fragt over 799 kr. ekskl. moms
  •  |  Dag til dag-levering
  •  | Trustpilot
CSR  |  Omtanke  |  Kundeservice 

Gode råd til vedligeholdelse af din makulator

Senest opdateret 27. juni 2022

Makulator
Undgå paper jam og forlæng levetiden på din makulator. Det lyder nemt, ik’? Og det er det faktisk også, men det kræver du vedligeholder din maskine. Men hvordan vedligeholdes en makulator, hvor ofte skal du smøre valser, og hvilken makulatorolie må du bruge? Følg anbefalingerne fra ekspert Henrik Langebek, og få gode råd til hvordan du vedligeholder makulatoren, både på kontoret og hjemmearbejdspladsen.
 

Eksperten anbefaler – Følg produktanvisningen

Som med al anden elektronik bør du altid følge brugsanvisningen i stedet for mavefornemmelsen. Så simpelt lyder rådet fra ekspert, Henrik Langebek – også når makulatoren skal vedligeholdes og rengøres.

For skal din makulator virke optimalt, og ønsker du ikke bare at holde, men forlænge din maskines levetid, så kræver det en vis vedligeholdelse. Heldigvis er en makulator faktisk relativt nem at holde kørende, hvis blot du ved, hvad du skal være opmærksom på.

Sådan virker en makulator

En makulator, også kaldet en shredder, er i al sin enkelthed ”bare” en maskine, der destruerer papir ved at skære papirark i mindre stykker. For at destruere dokumenter sikkert og effektivt, er vedligeholdelsen derfor en nødvendighed.

Langt de fleste makulatorer fungerer ved at papir puttes i en spalte på maskinen. Herefter opfanges papirarkene af valser med skarpe kanter. Valserne går mod hinanden, og derfor fungerer valsernes kanter som skarpe knive, der skærer papiret helt fint. Når papiret er destrueret eller shreddet, opsamles det til slut i maskinens affaldsbeholder.

Makulator på sort baggrund

Forlæng levetiden på din makulator

Affaldsbeholder med shredded papir i kontorlandskab

Hvor ofte skal du rengøre?

Du bør rengøre din makulator jævnligt, hvis du ønsker at forlænge levetiden, og vigtigere endnu, forebygge at din maskine stopper med at virke eller går i stykker.

Heldigvis er det primært to ting i de fleste makulatorer, der kræver regelmæssig vedligeholdelse – hhv. makulatorens valser, også kaldet skærene, samt sikkerhedscensoren, også kaldet sansecensor.

Tilstoppes sensoren stopper maskinen midlertidigt med at virke, men det er nemt at forebygge. Sluk maskinen, og børst forsigtigt sensorhovedet, så er den klar til brug.

Hvordan smører du makulatoren?

Når du smører dine valser jævnligt, forebygger du, at valserne tørrer ud. Jo mere udtørrede valserne eller skærene er, jo ringere vil dit papir faktisk blive skåret.

Derfor bør du regelmæssigt smøre hovederne på valserne eller skærene med makulatorolie. På den måde undgår du også, at skærehovederne blokerer eller overopheder i maskinen, hvilket kan beskadige både gear og motor.

Nogle makulatorer kan du faktisk også smøre med såkaldte olieark, der blot ilægges maskinen som et almindeligt papirark. Herefter køres arket gennem maskinen, og smører makulatoren, helt uden din hjælp.

Papir siddende fast mellem valser i makulator
Infografik forklarende årsager til paper jam
Pipette med klar væske

Hvilken olie skal du bruge?

Brug altid kun den makulatorolie, producenten har angivet til maskinen. Ellers risikerer du at garantien bortfalder, hvis modellen går i stykker. Har du en nyere makulatormodel vil du sandsynligvis også opleve, at din maskine er ”selvsmørende”.

Det betyder, at makulatoren automatisk stopper, hvis den er løbet tør for olie, eller hvis den er ved at løbe tør. Typisk vil maskinen også advare og informere dig på forhånd via et indbygget display – så husk at læse serviceinformationerne på din maskine.

Hvordan undgår du overbelastning?

Det er vigtigt, at din makulator kun anvendes til destruering af de materialer og mængder dokumenter, der står beskrevet af producenten.

Makuler derfor ikke for mange ark på én gang i maskiner med mindre motorer, og tøm affaldsbeholderen inden den bliver overfyldt. Yderligere bør du også generelt undgå papirclips, hæfteklammer mm., når du makulerer, medmindre andet er angivet i brugsanvisningen.

Vær også opmærksom på makulatorens cool time, også kaldet nedkølingsperiode, særligt i storrumskontorer – dvs. den periode maskinen har behov for ikke at være i brug.

Person holder klar plastpose med farvet shredded papir i

Hurtig og sikker destruering

Måske er du også interesseret i