• Fri fragt over 799 kr. ekskl. moms
 •  |  Dag til dag-levering
 •  | Trustpilot
CSR  |  Omtanke  |  Kundeservice 

Mus, tastatur og skærm - rengør det nemt

Senest opdateret 23. marts 2022

Rengøring elektronik
Er der fedtede fingre på skærmen og krummer i tastaturet, så er det på tide med en rengøring. Men hvordan rengør du nemmest, og uden at beskadige dit elektroniske udstyr? Læs med og få gode råd fra Lomax’ ekspert til hvordan du nemt, hurtigt og effektivt rengør både mus, tastatur og skærm.
 

Vigtigt - Før du går i gang

Jævnlig rengøring af de elektroniske hjælpemidler er med til at forlænge levetiden på det enkelte produkt, men kun hvis du rengør dem korrekt. Faktisk kan den forkerte rengøring med de forkerte redskaber gøre mere skade end gavn. Lomax’ ekspert, Martin Leere, anbefaler følgende tre råd, før du rengør:

 • Frakobl altid strømmen fra dine elektroniske enheder, og sluk dem helt
 • Fjern batterierne, hvis du benytter dig af en eller flere trådløse enheder
 • Brug aldrig væsker eller rengøringsmidler direkte på dine enheder
 • Sådan rengør du computermusen

  Reagerer din mus langsomt er det typisk fordi den møgbeskidt. Det skyldes som ofte, at støv og snavs sætter sig på hhv. den optiske sensor eller i scroll-hjulet, men det er der gode råd for.

  Tør musens over- og underside forsigtigt med en fnugfri klud eller brug en rengøringsserviet. Herefter kører du en vatpind rundt i kanten af scroll-hjulet, og dernæst omkring den følsomme sensor. Sidder snavset ekstra godt fast, kan du med fordel fugte vatpinden ganske let, så snavset hænger bedre fast.

  Husk altid at tjekke hvilken rens din mus kan tåle. F.eks. kræver nogle typer af ergonomiske computermus og mus til gaming en særlig type rens.

  Rengøring af computermus
  Rengøring af tastatur med vatpind

  Sådan rengør du tastaturet

  Når vi glemmer at rengøre vores tastaturer, så samler der sig over tid masser af støv, døde hudceller samt skæl, snavs og andre uhygiejniske lækkerier mellem tasterne. Heldigvis er det ret simpelt at rengøre tastaturet med trykluft og vatpinde eller en lille børste, så det er bare at komme i gang.

  Vend tastaturet på hovedet og ryst det let, så krummer og snavs kan falde ud eller sæt tastaturet på højkant og blæs komprimeret trykluft ned mellem tasterne. Vil du bakterierne i tastaturet helt til livs kan du også benytte desinficerende renseservietter, det dræber op mod 99,9% af alle de bakterier og vira der måtte sidde.

  Sådan rengør du PC-skærmen

  Skærme er særligt følsomme, især på bærbare computere. Derfor er den bedste at rengøre skærme på, ved at bruge støv- eller mikrofiberklude. Tør skærmen stille og roligt, uden at trykke hårdt eller ved at presse på skærmen, og undlad at bruge køkkenrulle, da det kan ridse skærmen.

  Nogle gange dannes der også fedtpletter på skærmen. De kan være svære at få af, men fortvivl ikke. Bliv ved at køre kluden frem og tilbage i rolige bevægelser til de forsvinder, og benyt eventuelt særlige skærmservietter eller skærmrens imens. Alternativt kan du faktisk også benytte en brilleklud.

  Rengøring af skærm med mikrofiberklud
  Rengøring af computer med pensen

  Sådan rengør du computeren

  Når computere skal rengøres, og det skal de regelmæssigt, så tror mange mennesker, at man blot kan hive støvsugeren frem og støvsuge computeren både ind- og udvendigt. Det er en moderne myte, og det skal du aldrig gøre.

  Støvsugere kan afgive statiske ladninger, der risikerer at ødelægge hardwaren i elektronikken. Brug i stedet en tør klud til overfladerne, luftsprays til at blæse støv og snavs ud af computeren og benyt ellers vatpinde eller finpensler, som når du rengør din computermus.

  Måske er du også interesseret i