• Fri fragt over 800 kr. ekskl. moms
 • /  Dag til dag-levering
 • Trustpilot
Vælg mus, tastatur og skærm

Sådan vælger du mus, tastatur og skærm

Sådan vælger du den rigtige mus, tastatur og skærm.

Senest opdateret 22. januar 2020

Den bedste måde at undgå kontorrelaterede arbejdsskader er at begrænse den tid, du sidder ved din computer. Men for rigtig mange mennesker, der arbejder på kontor, kan det være svært at se, hvordan arbejdstiden ved skærmen kan nedbringes. Til gengæld kan du sørge for, at din skærmarbejdsplads er i orden. Her er de allervigtigste arbejdsredskaber musen, tastaturet og skærmen.

Fordelene ved en god mus, et godt tastatur og en god skærm er veldokumenterede, og heldigvis også det enkleste og billigste at gøre noget ved. Men hvordan vælger du de rigtige arbejdsredskaber? Læs videre og få vores anbefalinger.

En god mus – og gerne flere forskellige

Der findes et væld af forskellige typer af mus og pegeredskaber f.eks. MouseTrapper, Trackball eller Touchpads & Pens, og det kan derfor være svært at finde ud af, hvad man skal vælge – men måske følgende guidelines kan hjælpe dig:

 • Når du skal vælge din mus eller pegeredskab gælder det først og fremmest om at vælge det redskab der passer bedst til dig og din hånd. Alle mus og pegeredskaber er designet forskelligt med hensyn til, hvordan du bruger din hånd og dine fingre. Det er individuelt, hvad der fungerer bedst for den enkelte, og det er derfor en god ide at teste forskellige muligheder, når du skal finde det rigtige redskab.
 • Forskellige arbejdsopgaver stiller forskellige krav til din mus eller dit pegeredskab. Du bør derfor undersøge hvilket redskab, der passer bedst til lige netop dit arbejde – måske du i virkeligheden ville have glæde af forskellige redskaber til forskellige arbejdsopgaver.
 • Det kan hurtigt blive bekosteligt, hvis alle medarbejdere skal have flere forskellige mus og pegeredskaber, eller hvis man skal bestille flere forskellige mus hjem for at teste, hvilken en, der passer bedst. Hos Lomax anbefaler vi derfor, at man samler et udvalg af forskellige mus og pegeredskaber, som medarbejderne kan afprøve og evt. skifte mellem.

Et godt tastatur med de rigtige funktioner

Ligesom det gør sig gældende med mus og pegeredskaber, findes der et stort udbud af forskellige former for tastaturer – mange med særlige ergonomiske udformninger og specielle funktioner. Det er derfor også en god ide at afprøve forskellige muligheder for at finde ud af, hvilken type, der passer bedst til dig og dine behov. Men vigtigst af alt:

 • Husk at et trådløst tastatur er lettest at flytte rundt på skrivebordet, og således kan hjælpe dig med at variere din arbejdsstilling.
 • Benyt dig mest muligt at genvejstaster – det kan aflaste din musearm. Lær genvejene i de programmer, du bruger mest, så du slipper for at belaste din arm med alt for mange klik på musen.

En stor skærm uden reflekser

Når du skal købe ny skærm, er der tre ting, du skal være særligt opmærksom på – og derudover er der et par andre ting, du kan vælge at tage med i dine overvejelser.

 • For det første er det vigtigt, at du overvejer størrelsen på skærmen. Vi anbefaler en skærm på 24” eller større, så du har et godt stort arbejdsområde, hvor du har plads til at have flere dokumenter og vinduer åbne på en gang.
 • Ud fra et ergonomisk synspunkt er det vigtigt, at du vælger en skærm, der kan vippes og justeres i højden, så den kan indstilles til din arbejdsstilling. Læs mere om hvordan du indstiller din skærm korrekt her.
 • Den sidste ting vi anbefaler at være opmærksom på er billedkvaliteten herunder opløsning og responstid – og at skærmen er refleksfri, så du undgår genskin fra vinduer og lamper.
 • Herudover kan du overveje, om du har behov eksempelvis indbyggede højtalere og 3D, om det skal være LCD eller LED-teknologi eller hvilke og hvor mange forskellige indgange (f.eks. HDMI), du har brug for.

Tips til indretning af computerarbejdspladsen

Indretningen af din arbejdsplads har stor betydning, når du skal forebygge gener og smerter i forbindelse med arbejde ved computeren. Det er derfor vigtigt, at du udover en god mus, et godt tastatur og en god, stor skærm også har styr på, hvordan du indstiller dit bord og din stol rigtigt. Det kan du læse mere om her.

Kontorfitness – forebyggelse af kontorrelaterede arbejdsskader

Et andet godt råd til forebyggelse af smerter og gener i nakke, skuldre og arme er at træne de muskler, du typisk burger, når du arbejder ved computer. Vi har samlet en række forskellige øvelser, du nemt kan lave siddende eller stående ved din plads på kontoret, når du trænger til en lille pause. Du finder dem her.