• Fri fragt over 799 kr. ekskl. moms
  •  |  Dag til dag-levering
  •  | Trustpilot
CSR  |  Kundeservice 

Alt du skal vide om indretning af hjemmekontoret

Senest opdateret 11. januar 2022

Effektivt hjemmekontor

For rigtig mange af os er hjemmekontoret lig med, at vi smækker en bærbar op på spisebordet, at vi sidder ukomfortabelt på en stol, som hverken kan køre op eller ned, og at lysindfaldet er helt forkert. Men det er vigtigt, at du indretter din arbejdsplads i hjemmet ordentligt. I hvert fald hvis du vil undgå ømhed og spændinger i kroppen, og hvis du vil kunne arbejde effektivt en hel dag hjemmefra. Vi har samlet vores bedste råd til, hvordan du indretter et effektivt og komfortabelt hjemmekontor.

Intet hjemmekontor uden et skrivebord

Når du skal vælge skrivebord til dit hjemmekontor, bør du først gøre dig klart, hvad det skal bruges til, og så gå efter et, der har den rette størrelse ift. dine arbejdsopgaver. Måske har du kun brug for et lille bord, hvor der er plads til din bærbare computer, en ekstra skærm, et tastatur og en mus. Eller måske har du behov for at kunne brede dig mere med f.eks. papirarbejde. Husk dog, at når du arbejder med mus, skal du kunne hvile armene foran tastaturet, så hele din underarm støttes, og du kan slappe af i skuldre og nakke. Og så skal overfladen på bordet være mat, så du undgår lysrefleksioner. 

Hvis dit hjemmekontor skal fungere som enten deltids- eller fuldtidsarbejdsplads, er det en god idé at investere i et hæve-/sænkebord, som kan indstilles i højden, så det passer til dig. På den måde sikrer du, at du får en god arbejdsstilling, så du ikke belaster din krop unødvendigt. Et hæve-/sænkebord giver dig i øvrigt også muligheden for at variere din arbejdsstilling mellem siddende og stående. Det er godt for din krop og øger din sundhed, når du står op og arbejder ca. to timer dagligt. Læs mere om, hvordan du indstiller dit bord korrekt.

Har du ikke plads til at indrette et hjemmekontor med hæve-/sænkebord, så kan du i stedet inddrage dit strygebræt som supplement til spisebordet. Det kan være en god løsning, når du gerne vil stå op, fordi du kan indstille det i højden.

En god kontorstol til hjemmekontoret er et ’must’

Et af de vigtigste møbler på hjemmekontoret er kontorstolen – særligt hvis du arbejder mange timer hjemmefra og har meget stillesiddende arbejde. Vælger du en god kontorstol, som kan indstilles, så den passer til din krop, er der større sandsynlighed for, at du undgår spændinger og ømhed i kroppen. 

Kort fortalt skal en god kontorstol:

  • Kunne indstilles i både højde og dybde 
  • Kunne justeres i ryglænet, så den giver støtte til lænden 
  • Have betræk, som ikke er glat, så du risikerer at glide af
  • Have bløde hjul til hårdt underlag (f.eks. trægulv) og hårde hjul til blødt underlag (f.eks. gulvtæpper)
  • Have vippefunktion, så du har mulighed for at variere din siddestilling.


Vil du vide mere om, hvordan du vælger den rigtige kontorstol, så læs med her
.

Generelt er det en god idé, at du varierer din siddestilling så meget som muligt. Faktisk siger et gammelt ordsprog inden for fysioterapien, at ”Den næste stilling er den bedste stilling”. Det kan derfor være en god idé at variere med en aflastningsstol. F.eks. tvinger en sadelstols design dig til at rette ryggen og flytte vægten fra ballerne til lårene. Det er med til at forebygge smerter i ryggen og ømme baller. Et andet tip er at veksle med en træningsbold, som mange mennesker har i hjemmet. Træningsbolden tvinger dig til at aktivere din core for at holde balancen. Så ikke nok med at det er godt for din ryg, du træner også dine mavemuskler.

Hjemmekontor

Husk skærm, tastatur og mus

En bærbar computer er smart at have med på farten. Men sidder du meget ved computeren, er det en god idé at koble din bærbare til en stationær skærm, så du kan få dit arbejde op i øjenhøjde og slippe for ømhed i nakke og skuldre. Sørg for at afstanden fra din krop til skærmen er 50-70 cm, at skærmen er i en højde, så du kigger skråt nedad, og at den er skråtstillet bagud.  

Kobler du din bærbare til en stationær skærm, er det i øvrigt en god idé med et trådløst tastatur og en trådløs mus, så du slipper for at bruge tastaturet og musen på din bærbare.

Vil du vide mere om, hvordan du vælger den rigtige skærm og mus og det rigtige tastatur, så læs med her.

Få styr på lamper og belysning

Dårlig belysning kan være årsag til hovedpine og trætte øjne og kan føre til, at du bliver demotiveret. Derfor er det vigtigt med et godt arbejdslys - en kombination af dagslys og flere forskellige lyskilder. 

Dagslyset bør ikke komme ind, så du ikke kan se arbejdet på din skærm, og det bør heller ikke genere dine øjne. Den bedste placering er derfor at sidde med siden til vinduet, som i øvrigt bør være forsynet med gardiner eller persienner i tilfælde af meget stærkt sollys. 

Dagslyset på dit hjemmekontor skal i øvrigt gerne suppleres med ovenlys samt et koncentreret arbejdslys f.eks. en bordlampe. Din arbejdslampe skal placeres, så den lyser skråt hen over de papirer eller bøger, som du skal kigge på. Det er derfor en god idé med en lampe som kan justeres, så de giver asymmetrisk lys. Sørg i øvrigt for at lyset kommer fra venstre, hvis du er højrehåndet og omvendt, hvis du er venstrehåndet, så der ikke kastes skygge over dit arbejde.

Skab ro til fordybelse og koncentration

Intet larmer og stresser mere end en arbejdsplads fyldt med gule noter, løse papirer og ledninger overalt. Derfor bør du sørge for god opbevaring – f.eks. en skuffekassette og en god reol til de store ting samt ringbind, en brevbakke og en penneholder til papirer og kuglepenne. Skaf desuden ledninger af vejen med en kabelbakke, kabelskjuler eller kabelstrips.

Og husk, at på dit kontor i hjemmet er du fri til at fokusere på æstetikken og indrette et personligt rum, som giver dig plads og ro til fordybelse. Giv f.eks. dit kontor lidt ekstra liv med grønne planter, hæng et par flotte plakater op på væggene eller opsæt en fin opslagstavle til dine kreative idéer. 

God fornøjelse med indretningen af dit hjemmekontor.

Relaterede artikler