• Fri fragt over 799 kr. ekskl. moms
 •  |  Dag til dag-levering
 •  | Trustpilot
CSR  |  Omtanke  |  Kundeservice 

Alt du skal vide om indretning af hjemmekontoret

Senest opdateret 07. marts 2024

Arbejdslampe lyser op på skrivebord fyldt med rod

For mange er ordet hjemmearbejdsplads lig med dårlig komfort, pladsmangel og tvivlsomme ergonomiske løsninger. Så hvordan skaber du et hyggeligt og effektivt hjemmekontor med alt du har brug for? Vi har samlet vores eksperters 5 gode råd i artiklen til dig, der savner kontor inspiration. Læs med og bliv klogere på alt du skal vide om indretning af hjemmekontor.

5 gode råd til indretning af hjemmekontor

Det kan være udfordrende at indrette en lækker hjemmearbejdsplads, der både er funktionel, inspirerende og personlig, hvis du kun har få kvadratmeter til rådighed. Heldigvis findes der masser af god inspiration og fede løsninger, hvis du gør dig nogle grundige tanker på forhånd.

Brug de 5 gode råd her, når du indretter dit  hjemmekontor:

 • Tilpas hjemmekontoret til netop dig
 • Prioritér din kontorstol højt 
 • Få styr på belysningen
 • Brug ergonomiske hjælpemidler
 • Organisér dine ting og undgå rod

Tilpas hjemmekontoret til dig

Uanset hvor mange timer du arbejder fra hjemmekontoret, er det vigtigste at din kontor indretning er tilpasset dig og dine behov. Derfor bør du bruge et arbejdsbord, der har den rette størrelse til at du kan udføre dine arbejdsopgaver, og har plads til dine vigtigste arbejdsredskaber som mus, tastatur og skærm.

Optimalt set bør du faktisk benytte hæve-/sænkeborde, da det giver dig mulighed for at indstille arbejdshøjden, og dermed mulighed for at variere dine arbejdsstillinger, så du undgår unødig belastning. Husk også, at du skal have plads nok på skrivebordet til at kunne hvile armene foran tastaturet, så du slapper af i skuldre og nakke. Lær hvordan du indstiller dit bord her.

Hæve-sænkebord på turkisblå baggrund
Rød kontorstol på turkisblå baggrund

Prioritér din kontorstol højt

Jo flere timer du arbejder siddende, jo vigtigere er kontorstolen. Derfor skal du også prioritere en ordentlig kontorstol derhjemme, uanset hvor du har din arbejdsplads i hjemmet.

Når du bruger en ergonomisk kontorstol, der kan indstilles og justeres til din krop, har du større sandsynlighed for at undgå gener som muskelspændinger og ømhed i kroppen. Vælg en kontorstol til hjemmekontoret der:

 • Kan indstilles i både højde og dybde 
 • Kan justeres i ryglænet, så du har støtte i lænden
 • Har vippefunktion, så du kan variere din siddestilling

Lever dit hjemmekontor op til reglerne?

Arbejder du eller dine kolleger hjemmefra mindst én gang om ugen?

Så husk at din arbejdsgiver skal sikre, at dit hjemmekontor lever op til gældende krav og regler i Arbejdsmiljøloven. Men husk også, at du selv er forpligtet til at sikre, at din hjemmearbejdsplads er forsvarlig.

Er du i tvivl om hvilke krav Arbejdstilsynet stiller til indretning af hjemmekontor? Læs artiklen her, og bliv klogere på de gældende regler.

Få styr på lamper og belysning

Dårligt arbejdslys giver ofte hovedpine og trætte øjne, og derfor skal du også ekstra fokus på belysningen, uanset om du indretter nyt kontor i stuen eller bare opgraderer din arbejdsplads i hjemmet.

Heldigvis er det ret nemt, for et godt arbejdslys består faktisk blot af naturligt dagslys kombineret med flere andre forskellige lyskilder, som ovenlys og koncentreret arbejdslys - f.eks. lys fra bordlamper.

Hertil er et lille tip, at dagslyset i rummet ikke må genere hverken dine øjne eller dit arbejde på skærmen. Er det tilfældet, så sæt dig med siden til vinduet eller lysindfaldet, og sørg for at opsætte gardiner eller persienner.

Bordlampe på turkisblå baggrund
Bordlampe oplyser papirarbejde

Sådan placerer du din bordlampe

Dit arbejdslys bliver bedre, når du supplerer dagslyset med koncentreret arbejdslys. Her kan du med fordel vælge en justerbar bordlampe, der giver giver dig mulighed for at skabe et asymmetrisk lys på hjemmekontoret.

Er du i tvivl om hvordan du placerer din bordlampe, så følg disse trin, så du undgår at skygge for dit eget arbejde:

 • Placér bordlampen, så lampen lyser skråt
 • Lad lyset falde hen over de bøger eller papirer, som du skal kigge på
 • Lys fra venstre side, hvis du er højrehåndet
 • Lys fra højre side, hvis du er venstrehåndet

Brug ergonomiske hjælpemidler

Kvaliteten af dit hjemmekontor afhænger i høj grad af møblerne du indretter med, men også hvilke ergonomiske hjælpemidler du inddrager i din kontor indretning.

Sidder du meget ved computeren, så brug f.eks. en stationær skærm eller laptop stand, så du kan få arbejdet op i højden - og kombiner skærmen med en ergonomisk trådløs mus og tastatur, der typisk vil give dig bedre håndledsstøtte end tastaturet og musen på din bærbare.

Glem ikke, at du og din arbejdsgiver sammen skal sikre at hjemmekontoret er forsvarligt. Så har du behov for en skærm eller andre ergonomiske arbejdsredskaber og hjælpemidler, så gå til din leder.

Tastatur på turkisblå baggrund
Skuffekommode på turkisblå baggrund

Få styr på organiseringen

Rod støjer, specielt når rodet foregår på ens arbejdsplads i hjemmet, men alligevel får de færreste af os ryddet arbejdsbordet i hverdagen - løsningen er simpel, fjern de forstyrrende elementer fra starten.

Indret eksempelvis dit hjemmekontor med møbler som kabelskjulere, skuffekassetter, brevbakker og reoler eller hylder med plads til ringbind. På den måde kan du nemt rydde løse ledninger ad vejen, sætte dit arbejde i system, og gemme alt fra vigtige dokumenter til løse noter lige ved hånden.

Husk også at dit hjemmekontor er dit personlige rum, derfor skal det også have dit personlige præg - så giv det liv med alt fra grønne planter til flotte billeder på væggen og personlige ting til skrivebordet, der giver dig glæde.

Få mere inspiration