• Fri fragt over 799 kr. ekskl. moms
  •  |  Dag til dag-levering
  •  | Trustpilot
CSR  |  Omtanke  |  Kundeservice 

Få en effektiv hjemmearbejdsdag

Senest opdateret 26. januar 2022

Kvinde på hjemmekontor
Fordelene ved hjemmearbejde er mange. Det kan bl.a. give fleksibilitet og frihed i hverdagen, tid til ro og fordybelse og mere tid med familien. Men det kræver også struktur og selvdisciplin at undgå at ryge i fælden af overspringshandlinger. Pludselig kan vasketøjskurven og selv den mindste nullermand i hjørnet synes mere spændende at forholde sig til end indbakken. Vi har lavet en rundspørge blandt medarbejderne i Lomax og bedt dem komme med deres bedste tips til at skabe gode rutiner og bevare koncentrationen på hjemmekontoret. Læs med her og få deres gode råd.

Planlæg din dag

Start din arbejdsdag på hjemmekontoret med at danne dig et overblik over, hvad du vil nå. Oplist dagens opgaver i prioriteret rækkefølge på en to do-liste i din notesbog eller kalender. Husk at være realistisk omkring, hvad du vil nå og lad så være med at gå i gang med opgaver, der ikke står på listen med mindre, der kommer en hasteopgave ind. 

Skriv eventuelt også frokostpausen og andre mindre pauser ind, hvis du har tendens til at glemme dem. Det hjælper dig med at bevare overblikket over din dag, dine opgaver og dine deadlines, og for mange er det motiverende og tilfredsstillende at kunne sætte flueben ved en opgave.

Person skriver i notesbog
Ny dag

Husk dine gode rutiner

Selvom der selvfølgelig er en anden frihed og fleksibilitet forbundet med at arbejde hjemmefra, så husk alligevel dine gode arbejdsrutiner fra hverdagen på arbejdspladsen. Et godt tip er at starte din arbejdsdag hjemme med at komme ud af sengen i ordentlig tid, få et bad og spise noget morgenmad. Det giver en god start på dagen. 

Sørg også for at holde en frokostpause uden arbejde – præcis som du forhåbentlig gør det på din arbejdsplads. Og lad være med at have fjernsynet kørende i baggrunden i løbet af dagen. Det er forstyrrende, og du kan alligevel ikke koncentrere dig om både at arbejde og se fjernsyn på samme tid.

Prioritér små pauser

Som en del af dine gode rutiner, er et tip de fleste anbefaler at prioritere små pauser i løbet af arbejdsdagen. På arbejdspladsen undgår man ikke at komme lidt omkring og helt naturligt få en lille pause, når man f.eks. skal spørge en kollega om hjælp, falder i snak ved kaffemaskinen eller skal gå over i kantinen til frokost. På hjemmekontoret opstår disse pauser ikke på samme måde naturligt.

Et godt råd er derfor at sørge for at prioritere fem minutter hist og pist til f.eks. at ordne noget praktisk, hente en kop kaffe eller bare slå hjernen helt fra og kigge ud ad vinduet. For nogle mennesker fungerer det godt at skemalægge pauserne f.eks. en gang i timen, mens det for andre fungerer bedre at lægge dem ind lidt mere tilfældigt, når koncentrationen begynder at dale. Vil du have flere gode tips til ’mikropauser’ så læs med her.

Kvinde holder pause på hjemmekontoret

Varier din arbejdsstilling

Du har formentlig hørt det før – at stillesiddende arbejde er roden til alt ondt, og at du skal huske at variere din arbejdsstilling i løbet af dagen. Du kan f.eks. skifte mellem at sidde ved forskellige kontorstole og borde, stille dig op ved køkkenbordet eller strygebrættet med din bærbare PC eller gå en tur rundt i huset, når du skal snakke i telefon med en kollega eller tænke noget igennem.

Er du så heldig at være den lykkelige ejer af et hæve/sænkebord så sørg for at udnytte det. Stå f.eks. op, når du holder møder med kollegerne eller kør det op, før du holder pause og start med at stå op i en halv time, når du kommer tilbage til arbejdet.

Udluftning på hjemmekontoret

Få frisk luft og en daglig gåtur

En del nævner også frisk luft som et godt råd (faktisk en nødvendighed) for at bevare koncentrationen gennem arbejdsdagen og få fornyet energi til hjernen. Kombinér f.eks. to af dagens små pauser med at lufte godt ud i 5-10 minutter i det lokale, du sidder i.

Prioritér også gerne en daglig gåtur. Mange af os mister den daglige aktivitet, som turen til og fra arbejde giver os, når vi arbejder hjemme. Derfor er det en god idé at indlægge en pause i løbet af dagen, hvor du får frisk luft og bevægelse. Alternativt kan du også afholde nogle møder som ”walk and talk” med kollegerne i ørene.

Hold aktive pauser

Der er vist ingen tvivl om, at pauser er nødvendige både for din koncentration og mentale helbred og for din fysik.

Et godt tip til en pauseaktivitet er træning og bevægelse. Selv korte pauser, hvor du svinger armene, laver ti squats eller strækker ud med en træningselastik er guld værd til at forebygge, ømme muskler, spændinger og hovedpine. Se eksempler på gode, nemme øvelser til kontoret her.

Blokér for forstyrrelser

Tillad dig selv at nyde godt af roen på hjemmekontoret til at fordybe dig i opgaver, der kan være svære at koncentrere sig om på arbejdspladsen. Luk din e-mail, Teams og andre forstyrrende programmer, som kan afbryde dit flow og afsæt i stedet tidspunkter i løbet af dagen, hvor du tager dig tid til at læse og besvare de mails og beskeder, der er kommet.

Planlæg i øvrigt gerne din hjemmearbejdsdag, så du ikke har nogen eller kun få møder i kalenderen, så du har god tid til at koncentrere dig om de opgaver, der kræver din fulde opmærksomhed.

Mailnotifikation

Andre er også interesserede i...