• Fri fragt over 799 kr. ekskl. moms
  •  |  Dag til dag-levering
  •  | Trustpilot
CSR  |  Kundeservice 

Alt du skal vide om mundbind

Kvinde med mundbind
Er du i tvivl om hvilket mundbind du skal vælge? Eller hvordan maskerne egentlig virker? Læs med her og få svarene, når vores ekspert i personlige værnemidler, Michael Seistrup, guider dig.

I løbet af år 2020 er mundbind blevet en fast del af gadebilledet i Danmark. Det er nyt for de fleste af os, og mange har derfor spørgsmål til brugen af mundbind. I kampen mod coronavirus og andre vira er brugen af masker og mundbind et effektivt middel, mens god afstand og god håndhygiejne også er forudsætninger for at smittespredningen holdes nede. Læs med her, og få svar på dine spørgsmål om brugen af mundbind, så du og dine kolleger kan passe bedst muligt på jer selv og hinanden.

Hvilke mundbind er bedst?

Der findes forskellige typer af mundbind. Overordnet set kan de inddeles i to grupper: Engangsmundbind og genanvendelige mundbind – de genanvendelige mundbind er oftest lavet af stof. Engangsmundbind er som regel testet og mærket indenfor de gældende mærkningsordninger, mens det er mere usikkert hvor gode stofmaskerne er, da der ikke findes standardiserede tests for dem.

Mærkningsordninger på engangsmundbind

Vælger du fabriksfremstillede, CE mærkede engangsmundbind af medicinsk/kirurgisk kvalitet, er det din sikkerhed for, at producenten har dokumenteret kvaliteten og filtreringsgraden. Der findes tre typer af medicinske mundbind: Type l, Type ll og Type llR.

Type l har en filtreringsgrad på >95%, og ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger er det er faktisk godt nok til dig, der færdes i det offentlige rum og f.eks. skal have ansigtsmaske på i toget på vej til arbejde. I Danmark er det dog ofte Type II og IIR, der sælges, da de giver en bedre beskyttelse.

Hos Lomax har vi valgt kun at tilbyde Type II og IIR engangsmundbind af højeste kvalitet, som efterlever myndighedernes anbefalinger. Du er derfor altid helt sikker på, at du får den optimale beskyttelse, hvis du køber dine engangsmundbind hos os.

Stofmundbind – ja eller nej?

Der er ingen konkrete mærkningsordninger eller retningslinjer, når det kommer til mundbind af stof. I modsætning til engangsmundbindene, hvor du kan se mærkningen, og dermed beskyttelsesgraden, på pakken. Filtreringsgraden og sikkerheden på mundbind af stof kan derfor være meget varierende. Vælger du alligevel stofmundbindet, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at det består af tre lag tætvævet stof, f.eks. bomuld, at det har fastsyede elastikker og at det sidder tæt til ansigtet. Og så skal du huske at skifte mundbindet dagligt, og vaske det ved mindst 60 grader. Se her vores sortiment af stofmundbind.

Har du mistanke om, at du er smittet med COVID-19, eller er du i risiko for at blive alvorligt syg ved smitte, anbefales det, at du bruger de CE mærkede engangsmundbind, så du er sikker på at være beskyttet bedst muligt.

Hvordan virker mundbind? Se her!

I videoen her ses forskellen på filtreringsgraden i de forskellige typer af mundbind tydeligt. Både ved tale, host og nys. Mundbindenes primære funktion er at holde de partikler, du udskiller, når du trækker vejret, taler osv. inde i mundbindet, så du ikke risikerer at smitte andre. Derfor er det så vigtigt, at anbefalingerne om brug af masker respekteres. Selvom du selv føler, at du er rask, kan du stadig risikere at smitte dine medpassagerer i toget eller din kollega, som du arbejder tæt sammen med, og omgås i hverdagen. Videoen her viser hvor mange mikropartikler der udsendes når vi taler, og som det ses, så er de kirurgiske mundbind dem der beskytter allerbedst.


(Kilde:https://thorax.bmj.com/)

Hvornår skal du bruge mundbind?

Reglerne ændres løbende, og du bør holde dig opdateret ift. de gældende retningslinjer. Men helt generelt anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du bruger mundbind:

  • Hvis du er smittet med COVID-19, eller du er i risiko for at være smittet, og som en undtagelse er nødt til at gå ud, f.eks. fordi du skal testes.
  • Hvis du har særligt høj risiko for at blive alvorligt syg af COVID-19 og er i situationer, hvor det er svært at holde 2 meters afstand (indkøb, fest el.lign.).
  • Hvis du besøger en person i øget risiko, som du ikke deler husstand med, f.eks. personer i plejebolig, kan du bruge mundbind, særligt hvis du ikke kan holde minimum 2 meters afstand.
  • Ved store forsamlinger.
  • I erhvervsmæssige sammenhænge hvor ansigt-til-ansigt kontakt ikke kan undgås, f.eks. ved frisøren.

Når du har mundbindet på, er det vigtigt at det dækker både næse og mund, og sidder tæt til ansigtet. Og så er det vigtigt at du ikke rører for meget ved masken når du tager den af og på. Via linket her kan du se Sundhedsstyrelses beskrivelse af hvordan du bruger dit mundbind korrekt.

Hvem behøver ikke at have mundbind på?

Børn under skolealderen behøver ikke have mundbind på heller ikke i den offentlige trafik. Det samme gælder for mennesker med en fysisk eller mental svækkelse, som gør, at de ikke selv kan iføre sig mundbindet og anvende det korrekt. Eller hvis der er tale om personer med vejrtrækningsbesvær eller andre sygdomme, som gør det vanskeligt at have mundbind på. Vil du vide mere, findes Sundhedsstyrelsens beskrivelse af hvem der er undtaget via linket her.

I nogle tilfælde kan et ansigtsvisir være et godt alternativ til mundbind. Hvis beskyttelse er nødvendig, men det samtidig er vigtigt at tale kan gå uforstyrret igennem, og at mundaflæsning kan lade sig gøre, er visiret en god løsning, ligesom det i nogle jobs kan være et rigtig godt alternativ til ansigtsmasken. F.eks. hvis du skal have maske på en hel arbejdsdag.

Pas på hinanden på arbejdspladsen

For at du og dine kolleger kan passe bedst muligt på hinanden på arbejdspladsen, er det vigtigt, at myndighedernes anbefalinger overholdes – også selvom det gør hverdagen og samværet en smule mere besværligt. Når I er på arbejdspladsen, er det vigtigt, at rengøringsstandarten er høj, og at flader som håndtag, kaffemaskiner og bordkanter ofte sprittes af. Derudover skal I stadig holde afstand og naturligvis følge retningslinjerne for brugen af masker og mundbind.

Få flere tips til den gode hygiejne på arbejdspladsen i vores artikel om håndhygiejne. Vi sigter efter altid at have alle de værnemidler der er brug for på arbejdspladsen på lager, så det er så nemt som muligt for vores kunder at være med til at begrænse smittespredning af coronavirus og andre vira.