• Fri fragt over 799 kr. ekskl. moms
  •  |  Dag til dag-levering
  •  | Trustpilot
CSR  |  Kundeservice 

Sådan gør du haven forårsklar

Senest opdateret 22. februar 2021

Person gør forårsrent i haven
Foråret er lige om hjørnet, og for mange af os gibber det i kroppen for igen at komme ud i haven. Nu skal der omplantes bede og potter, ukrudtet skal fjernes og græsset skal slås, så haven rigtig kan nydes. Men hvad skal du gå i gang med først, og hvornår må du egentlig slå græsset? Bliv forårsklar i haven med disse gode råd!

Start med oprydning

Selvom vejret i marts kan være mildt, så er der stadig mange døgn med frost. Her er jordens temperatur under 7 grader, og haven vokser derfor ikke særlig meget endnu. Det betyder med andre ord også, at det endnu er for tidligt at gå i gang med de største haveprojekter. 

Heldigvis er der masser af andre udendørs gøremål i både haven, drivhuset og på terrassen – start f.eks. med at:

  • Beskære buske og træer
  • Fjerne mos og ukrudt
  • Rive nedfaldne blade og grene sammen
  • Omplante potteplanter
  • Rydde op i havebedene
  • Plante hække og buske
  • Gøde græsplænen og haven
  • Forspire planter og så blomsterfrø

Oven på de lange vintermåneder med kulde og frost er det nødvendigt for langt de fleste haver med en ordentlig forårsoprydning. Det giver bedre forudsætninger for at nye planter og skud kan gro frem, når temperaturen igen stiger. Et lille tip er at være nænsom, når du rydder op i haven, da mange planter i det tidlige forår er særligt sarte ovenpå de hårde vintermåneder.

Ligeledes er det på tide at ren- og klargøre dine haveredskaber, og ikke mindst en kærkommen mulighed for at få ryddet ordentligt ud i redskabsskuret, så alt står klar til den nye sæson. Smid ødelagte krukker og potter ud, send de ting du ikke har brug for til genbrug og få styr på, hvad du mangler til dine udearealer.

Person river blade sammen i have
Plæneklipper

Slå græsplænen første gang

Ligesom mange andre haveejere har du måske også spurgt dig selv, hvornår du egentlig må hive plæneklipperen eller håndskubberen ud fra redskabsskuret.

Her er svaret at sæsonen for græsslåning starter i midt/slut marts og slutter i slutningen af oktober. Inden du slår græsset første gang, er det en god idé først at rive nedfaldne grene og blade væk fra plænen, ligesom du med fordel også kan fjerne de løstsiddende mospuder fra græsset, da de lettest fjernes i starten af havesæsonen.

Ideelt bør du slå din græsplæne en til to gange om ugen i hele havesæsonen for det bedste resultat, men klip det ikke kortere end tre til fire cm. Når du holder græslængden på tre til fire cm, er græsset bedre rustet til at klare eventuel frost, ligesom det har nemmere ved at absorbere det begrænsede dagslys.

Det er også en god idé at få styr på kanterne af græsplænen, så græsset ikke vokser sig ind i havebedene, og det er faktisk ret nemt. Det eneste, du skal gøre, er at skære på langs af kanterne på græsplænen en til to gange pr. sæson. Bruger du plæneklipperen skal du blot køre med den ene række hjul på græsset og den anden række hjul på fliserne. Har du ikke fliser kan du i stedet spænde en snor ud for at sikre at kanterne bliver lige – husk at placere snoren der hvor kanterne skal skæres.

Tøm og rengør drivhuset

Endnu en ting, som skal fikses, er det kære drivhus. Faktisk er hovedreglen her, at drivhuse altid skal rengøres i efteråret, når havesæsonen slutter, men det er dog også nødvendigt med en forårsrengøring.

Grunden til at du altid bør rengøre i slutningen af havesæsonen skyldes, at eventuel skimmel, æg fra insekter samt skadedyr og lign. skal udryddes. Gøres dette ikke kan alt dette overvintre i drivhuset og herefter angribe nye planter og frø, som sås i foråret. Heldigvis er det både nemt og overskueligt at rengøre drivhuset – bare følg disse trin:

  • Tøm drivhuset for alle kasser og planter
  • Fej al skidt og jord væk
  • Vask grundigt både indvendigt og udvendigt
  • Spul af efterfølgende og lad drivhuset tørre

Det er vigtigt at du får fjernet al skimmel, alger, æg mm., når du vasker af, og derfor skal du benytte dig af både kost og børste. Brug kun lunt eller varmt vand og bland det op med brun sæbe eller drivhusrens, og sørg for at komme godt ind i sprækker og revner.

Hvis dit drivhus bærer tegn på skimmel eller alger kan luften føles ubehagelig, hvilket skyldes sporer i luften. Derfor er det en god idé at benytte en støvmaske, så du undgår ubehag eller allergigener. Er du på jagt efter et drivhus, se et udvalg her.

Har du planer om at opbevare dine planter i drivhuset vinteren over, så er et godt husråd at benytte boblefolie – sørg for at drivhuset er tørt, inden du sætter det op. Boblefolie er med til at isolere drivhuset og er nemt at bruge. Det eneste, du skal gøre, er at sætte boblefolien fast på den indvendige side af drivhuset, og voila, så er dit drivhuset bedre isoleret.

Når du alligevel er i gang med at tømme og rengøre drivhuset, så tag også at ordne terrassen før du stiller alle havemøblerne frem.

Person gør drivhus rent med højtryksrenser